Grădina Zoologică din Chişinău – Leul

Lioness and Cubs 2001
Lioness and Cubs 2001

2001, 14 iulie. Grădina Zoologică din Chişinău. Leu. Panthera leo. Coliţa 24

Tipar ofset pe hârtie albă, gumată. Policromie. Dantelura 13 ¾. Format 84×70 mm. Tipărite la Bundesdruckerei, Germania. Macheta: Oleg Cojocaru. Tiraj 50 000

Instituția Științifică de Instruire și Culturalizare „Grădina Zoologică” a fost fondată la 9 mai 1978 de către autoritățile locale ale orașului Chișinău. În plan științifico-metodic activitatea Grădinii Zoologice este coordonată cu Academia de Științe a Moldovei și cu Ministerul Ecologiei. Suprafața totală a Grădinii Zoologice este de 25 ha. În prezent colecția instituției numără 725 exemplare, care reprezintă 165 de specii ale faunei, inclusiv animale rare și amenințate cu dispariția incluse în Cartea Roșie Internațională și în Cartea Roșie a Republicii Moldova. În afară de animale pe teritoriul Grădinii Zoologice cresc plante rare, pe cale de dispariție care se află sub protecția statului. În cadrul Grădinii Zoologice din Chişinău se găsesc trei lei africani („Malîş”, „Simba” şi „Şerri”) proveniţi din Grădina Zoologică a oraşului Varşovia, Polonia şi din Grădina Zoologică a oraşului Bîrlad, România.

Leul este un mamifer din familia Felidae. Leul mascul poate fi recunoscut ușor datorită coamei sale și poate cântări până la 250 kg. Femelele sunt mult mai mici, cântărind până la 150 kg. Leii trăiesc în jur de 20 ani. Sunt animale carnivore care trăiesc în grupuri de familii, consistând în femele înrudite, puii de ambele sexe, și un mascul neînrudit, care se împerechează cu femelele adulte. Leul își protejează familia în momentele în care este atacată. Femelele se ocupă cu vânatul, în timp ce masculii apără și mențin frontierele teritoriului. Masculii sunt dați afară din grup când ajung la maturitate. Cu toate că este cunoscut ca „regele junglei”, leul este un animal care trăiește în câmpii deschise, și poate fi găsit prin toată Africa, este o specie în pericol, populații semnificative găsindu-se doar în parcuri naționale din Tanzania şi Africa de Sud. Ultimul rămas al familiei leului asiatic (Panthera leo persica), care în vechime trăia din Grecia până în India, trăiește în Pădurea Gir din Nord-Vestul Indiei. Aproximativ 300 de lei trăiesc într-un sanctuar din statul Gujarat.

Leii au dispărut din Grecia, ultimul loc în care mai trăiau în Europa până în anul 100 e.n., dar populații semnificative au rămas în nordul Africii până la începutul secolului XX.

Dacă în anii 1950 existau 450.000 de lei, în anul 2011 mai erau cel mult 20.000.

Leii sunt un simbol care apare des în heraldica familiilor regale și cavaleriei. Apar până și în arta Chinei, deși nu au trăit niciodată acolo. Nici un alt animal nu a primit mai multă atenție în artă și literatură. În Biblie este amintit de 130 de ori. În arta epocii pietrei, în special în picturile rupestre, se întâlnesc frecvent desene reprezentând lei.

La 14 iunie 2001 Poşta Moldovei a emis o coliţă cu imaginea unor lei. Coliţa este parte a Colecţiei filatelice a Departamentului „Memoria Chişinăului” al BM „B.P. Hasdeu”.

Bibliografie

  1. Grădina Zoologică din Chişinău. În: Chişinău: Museum, 1997, p. 235.
  2. Зоопарк. В: Кишинёв : Энцикл. Кишинев : Гл. редакция Молдавской Советской Энциклопедии, 1984, с. 254.
  3. Antilopa Nilgau [online] [citat 10.06.2015]. Disponibil :  http://www.zoopark.md/ro/animale/copitate
  4. Felinele [online] [citat 10.06.2015]. Disponibil : http://www.zoopark.md/ro/animale/animale-de-prad
  5. Grădina Zoologică din Chişinău [online] [citat 10.06.2015]. Disponibil : http://www.zoopark.md/ro/despre-zoo/istoria-grdinii-zoologice
  6. Leu [online] [citat 10.06.2015]. Disponibil : http://ro.wikipedia.org/wiki/Leu
  7. Lion [online] [citat 10.06.2015]. Disponibil : http://en.wikipedia.org/wiki/Lion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s