Grădina Zoologică din Chişinău – Ursul brun

Brown Bear 2001
Brown Bear 2001

2001, 14 iulie. Grădina Zoologică din Chişinău. Urs brun. Ursus arctos

Tipar ofset pe hârtie albă, gumată. Policromie. Dantelura 13 ¾. Format 35,00×35,00 mm. Tipărite la Bundesdruckerei, Germania. Macheta: Oleg Cojocaru. Tiraj 200 000

Instituția Științifică de Instruire și Culturalizare „Grădina Zoologică” a fost fondată la 9 mai 1978 de către autoritățile locale ale orașului Chișinău. În plan științifico-metodic activitatea Grădinii Zoologice este coordonată cu Academia de Științe a Moldovei și cu Ministerul Ecologiei. Suprafața totală a Grădinii Zoologice este de 25 ha. În prezent colecția instituției numără 725 exemplare, care reprezintă 165 de specii ale faunei, inclusiv animale rare și amenințate cu dispariția incluse în Cartea Roșie Internațională și în Cartea Roșie a Republicii Moldova. În afară de animale pe teritoriul Grădinii Zoologice cresc plante rare, pe cale de dispariție care se află sub protecția statului. În cadrul Grădinii Zoologice din Chişinău se găsesc doi urşi bruni („Maşa” şi „Vorciun”). Urşii au fost aduşi din Grădina Zoologică a oraşului Haricov, Ucraina.

Ursul brun este un animal deosebit de puternic, are un corp de până la 2,5 m lungime, o înălțime la greabăn de până spre 1,5 m și o greutate maximă de 600 kg. Ursul brun poate trăi până la 30 de ani în natură și până la 50 de ani în captivitate. Este un animal plantigrad, iar ghiarele nu sunt retractile, imprimându-se în mers odată cu talpa și degetele.

Ursul brun are o blană deasă, mult apreciată, cu două rânduri de peri, spicul și puful. Deși culoarea de bază este cea brun-cafenie, variațiile sunt dosebit de mari, de la urși roșcați la cei aproape negri. Unele exemplare prezintă pete albe la baza gâtului, formând uneori un adevărat guler, asemănător cu cel al ursului gulerat de Himalaya. Dentiția este tipică de omnivor, cu canini puternici și molari rotunjiți.

Ursul brun mai este răspândit de asemenea, în America de Nord (Alaska, Canada) și în Rusia, unde există cea mai mare populație. În Europa se mai găsesc efective, în Scandinavia, Polonia, Cehia şi Slovacia, în Franța sau Spania (în Munții Pirinei). Însă numărul lor este foarte redus – doar câteva zeci de exemplare. În Insulele Britanice a dispărut.

La 14 iunie 2001 Poşta Moldovei a emis o marcă cu imaginea unui urs brun. Marca este parte a Colecţiei filatelice a Departamentului „Memoria Chişinăului” al BM „B.P. Hasdeu”.

Bibliografie

  1. Grădina Zoologică din Chişinău. În: Chişinău: Museum, 1997, p. 235.
  2. Зоопарк. В: Кишинёв : Энцикл. Кишинев : Гл. редакция Молдавской Советской Энциклопедии, 1984, с. 254.
  3. Grădina Zoologică din Chişinău [online] [citat 10.06.2015]. Disponibil : http://www.zoopark.md/ro/despre-zoo/istoria-grdinii-zoologice
  4. Ursul brun [online] [citat 10.06.2015]. Disponibil : http://www.zoopark.md/ro/animale/animale-de-prad
  5. Ursul brun [online] [citat 10.06.2015]. Disponibil : http://ro.wikipedia.org/wiki/Urs_brun
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s