Grădina Zoologică din Chişinău – Zebra lui Chapmann

Chapmans Zebra 2001
Chapmans Zebra 2001

2001, 14 iulie. Grădina Zoologică din Chişinău. Zebra lui Chapmann. Equus quagga antiquanum (Chapmnn)

Tipar ofset pe hârtie albă, gumată. Policromie. Dantelura 13 ¾. Format 35,00×35,00 mm. Tipărite la Bundesdruckerei, Germania. Macheta: Oleg Cojocaru. Tiraj 200 000

Instituția Științifică de Instruire și Culturalizare „Grădina Zoologică” a fost fondată la 9 mai 1978 de către autoritățile locale ale orașului Chișinău. În plan științifico-metodic activitatea Grădinii Zoologice este coordonată cu Academia de Științe a Moldovei și cu Ministerul Ecologiei. Suprafața totală a Grădinii Zoologice este de 25 ha. În prezent colecția instituției numără 725 exemplare, care reprezintă 165 de specii ale faunei, inclusiv animale rare și amenințate cu dispariția incluse în Cartea Roșie Internațională și în Cartea Roșie a Republicii Moldova. În afară de animale pe teritoriul Grădinii Zoologice cresc plante rare, pe cale de dispariție care se află sub protecția statului. În rândul animalelor copitate rare aflate la Grădina Zoologică din Chişinău se înscriu zebrele Chapmann. Acestea au fost aduse în anul 2000 din Grădina Zoologică a oraşului Brno din Cehia.

Zebra lui Chapmann este o subspecie a zebrei de stepă. Locul de origine este tot continentul african. Cea mai răspândită variantă este zebra de stepă, care trăiește în savanele din Sudan şi Etiopia de Sud, Africa de Est până în Africa Sudică de Vest. Zebra lui Chapmann mănâncă în principal iarbă și ocazional arbuști. Are capul alb cu pete maro, fața de culoarea maro deschis și corpul alb-argintiu sau alb-galben cu dungi negre. Zebra lui Chapmann se distinge prin dungi pe jumătățile interioare ale membrelor anterioare și posterioare care se divid în pete negre iregulare. Chișița nu este complet neagră pe jumătatea interioară. La naștere mânjii au dungi maro care ulterior devin negre, deși există și excepții. Ajunge la 1,5 metri înălțime și cântărește între 200 de kg și 500 de kg. Principalul dușman al zebrei este leul.

La 14 iunie 2001 Poşta Moldovei a emis o marcă cu imaginea Zebrei lui Chapmann. Marca este parte a Colecţiei filatelice a Departamentului „Memoria Chişinăului” al BM „B.P. Hasdeu”.

Bibliografie

  1. Grădina Zoologică din Chişinău. În: Chişinău: Museum, 1997, p. 235.
  2. Зоопарк. В: Кишинёв : Энцикл. Кишинев : Гл. редакция Молдавской Советской Энциклопедии, 1984, с. 254.
  3. Grădina Zoologică din Chişinău [online] [citat 10.06.2015]. Disponibil : http://www.zoopark.md/ro/despre-zoo/istoria-grdinii-zoologice
  4. Zebra Chapmann [online] [citat 10.06.2015]. Disponibil :  http://www.zoopark.md/ro/animale/copitate
  5. Zebra Chapmann [online] [citat 10.06.2015]. Disponibil :  http://www.ipedia.ro/zebra-565/
  6. Chapman’s zebra [online] [citat 10.06.2015]. Disponibil : http://en.wikipedia.org/wiki/Chapman’s_zebra
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s