Descoperă istoria Casei Herţa, fostul Muzeu de Arte Plastice din RASSM

Recomandăm spre lectură istoria Casei Herța, fost muzeu de artă al țărilor Europei de Vest este monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe. În pofida faptului că în prezent Casa Herța, este o clădire cu o arhitectură deosebită, ce face parte din tezaurul istoric al Chișinăului, se risipește, fiind lăsată fără supraveghere și grijă, a avut un trecut bogat și a fost o clădire de mare valoare pentru Capitală.

HertaÎn anii 30 ai secolului al XIX-lea, arhitectul oraşului O. Gasket a construit o casă într-un parter pe strada Alexandrovskaia, astăzi Ştefan cel Mare, aflat între străzile sfatul Ţării şi Serghei Lazo. În 1845 această casă a fost achiziţionată de către moşierul Iorgu Balş, pe care a dăruit-o orfelinatului, care i-a purtat numele, iar în anul 1903 casa a devenit proprietatea nobilul Vladimir Herţa, consilier titular, jurist și om politic român, precum și primul primar al orașului Chișinău după Marea Unire din 1918. Acestea și alte informații referitor la această clădire, inclusiv setul de poze, le aflați accesînd linkul cu articolul complet, Descoperă istoria Casei Herţa, fostul Muzeu de Arte Plastice din RASSM.

Sursa: TATARU, Eugenia. Descoperă istoria Casei Herţa, fostul Muzeu de Arte Plastice din RASSM [online]. [citat 6.07.2015]. Disponibil : http://diez.md/2015/08/05/foto-descopera-istoria-casei-herta-fostul-muzeu-de-arte-plastice-din-rassm/


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s