Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare Joc, 70 de ani de la fondare

ANIVERSĂRI – 2015

Apărut pe 23 august 1945, Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „Joc”, colectiv emerit din Republica Moldova, Laureat al concursurilor republicane, unionale (pe timpul URSS) și internaționale, s-a afirmat ca o adevărată instituție de colectare și fructificare a frumoaselor și valoroaselor tradiții, datini, ritualuri și obiceiuri ale românilor din Republica Moldovă, asumîndu-și sarcina de reprezentant al artei și culturii naționale. În activitatea ansamblului care s-a scurs de la prima manifestare artistică, admirabilul colectiv „JOC” au fost pregătite și montate 8 programe concertistice (circa 80 de dansuri), demonstrînd în fața unui public de peste 18 milioane de persoane circa 7800 de spectacole, dintre care 3800 dincolo de hotarele Republicii Moldova.joc

Începînd cu anul 1957, în fruntea Ansamblului „Joc”, se află coregraful-șef și director artistic Vladimir Curbet, artis al poporului din Republica Moldova. Pe parcursul anilor, maestrul V. Curbet a știut să culeagă cele mai frumoase dansuri, muzică, port național de pe plaiurile Moldovei, aranjîndu-le cu multă inspirație ridicîndu-le la nivel de spectacole, păstînd în formele lor artistice stilul și spiritualitatea poporului în toată autenticitatea lor. Datorită acestei activități de creație a maestrului V. Curbet, colectivul „Joc”-ului a cunoscut ascensiune și s-a bucurat de succes în țară și peste hotare. Din dasurile muzical-coregrafice care au dus faimă în întreaga lume sunt: „Hora mare”, „Bătuta”,  „Hora fetelor”, „Brîul”, „Sîrba”, „Crăițele”, „Nunta moldovenească”, poemul muzical-coregrafic „Drăgaica” și altele.

De-a lungul anilor ansamblul „JOC” a efectuat turnee de un prestigiu remarcabil, obținînd succese rezonanță în peste 63 de țări ale lumii (Franța, Spania, Italia, Portugalia, Australia, Belgia, Olanda, Turcia, Coreea de Nord, Rusia, Ucraina etc.).

Printre performanțele Ansamblului se înscriu Premiul I și medalia de Aur la Festivalul IV Mondial al tineretului și studenților de la București (1953); Premiul I și medialia de Aur la festivalul mondial de la Moscova (1957); Premiul I la festivalul folcloric din Dubrovnic-Iugoslavia (1965); Medalia de Aur la festivalul tineretului de la Berlin (1974); diploma de gradul I și medalia de Aur la Festivalul Folcloric internațional de la Burgas-Bulgaria (1979).

În toamna anului 1979 colectivului „JOC” i se conferă titlul onorific de Ansamblu Academic pentru înalta măiestrie de interpretare și activitate artistică fructuoasă, pentru meritele deosebite în promovarea și valorificarea folclorului muzical-coregrafic din Republica Moldova. O dovadă elocventă a viabilității perpetue și valorii performante a Ansamblului „JOC” este obținerea cu brio a Medaliei de Aur la Olimpiada Culturală internațională de la Moscova (The FIRST DELPHIC GAMES – Moscow – 2000 și 2002).

În componența Ansamblului „JOC” activează artiști, dansatori și muzicieni. De un succes aparte și de o popularitate permanentă se bucură soliștii-dansatori: Alexandru Gadjel, Viorica Lupașcu, Alexandra Dumitrașcu, Alexandru Buhăiescu, Ion Crețu, Iana Diacenco etc.; soliști-intrumentiști: Sergiu Marian (caval, fluier, ocarină, cimpoi, tilincă), Boris Rudenco, Marin Gheras și Valentin Drăgălin (naiști), Nicolae Chiriac (vioară), Petru Strelciuc și Adam Stîngă (trompetiști) Aurel Berejan și Dumitru Hăbăsescu (vioriști).

Aprecieri:

„Atenția și dragostea de care dă dovadă maestrul Vladimir Curbet față de tradiții denotă un mare suflet împătimit de cîntec și de versul matern, transpuse în frumoase și irepetabile perle scenice: „Hora mare”, „Mărunțica”, „Răzășeasca”, „Călușarii”, „Bătuta”, spectacolul „Nunta”, „Legenda Mărțișorului”, poemul „Drăgaica”. Ele sunt cartea de vizită a colerctivului „JOC” și a neamului întreg.”

Ziarul „Moldova Suverană”, 2004.

„Spectacolul „Joc”-ului este pitoresc, plin de entuziasm și dinamism, folclorul moldovenesc este ales cu grijă și mult gust de V. Curbet, autorul unei coregrafii neobișnuit de frumoase prin autenticitate și stil național…

Ziarul „Nice matin”, 1995, Franța

Acestea și alte detalii referitor la Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare Joc citiți în cartea „Joc”: Ansamblul Naţional Academic de Dansuri Populare. Cartea a apărut în anul 2006 la editura Iulian. Un rezumat al cărții, citiți accesînd linkul https://orasulmeuchisinau.wordpress.com/2014/03/30/joc-ansamblul-national-academic-de-dansuri-populare/

O altă carte ce reflectă activitatea Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare Joc este scrisă de Vladimir Curbet, este Țara horelor și a doinelor. Cel de-al patrulea capitol și cel din urmă, este dedicat Ansamblului Naţional Academic de Stat de dansuri populare „Joc”. Aici se face referință la evoluările Ansamblului „Joc” pe mapamond – Bulgaria, Grecia, Brazilia, Kiev, Portugalia, Mexic etc.

Ansamblul „Joc” este și în filatelie. Despre afișul Ansamblului „JOC” accesați linkul https://orasulmeuchisinau.wordpress.com/2015/06/03/afisul-ansamblul-joc/

Despre acest ansamblu, niște informații suplimentare puteți afla accesînd aici.

Sursa: Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare Joc. În: „Joc”: Ansamblul Naţional Academic de Dansuri Populare. Chișinău, Iulian, 2006, p. 4-5.

Advertisements

2 thoughts on “Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare Joc, 70 de ani de la fondare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s