Clădirea din Chișinău care a găzduit Sfatul Țării

Recomandăm spre lectură un articol ce face referință la o clădire istorică din Chișinău, unde, cîndva aveau loc ședicladirențele Sfatului Țării. La moment, această clădire sediul  Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice și este neglijată de autorități. Deși e una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Chișinău, din păcate, și-a pierdut farmecul de altădată, iar profesorii care muncesc aici încă din primii ani ai Academiei spun că îi doare sufletul atunci când merg pe coridoarele instituției.

„S-a schimbat radical”
Domnul Teodor Zgureanu, în vârstă de 76 de ani, își amintește cu drag de imaginile de altădată și regretă că acest monument de valoare națională este lăsat de izbeliște.
Dumnealui ne spune că această clădire a fost modificată în totalitate și că în prezent nu este deloc îngrijită.
„S-a schimbat radical. Mă doare sufletul când văd că se strică ceva. Se deteriorează un mare monument istoric”, ne spune Teodor Zgureanu, profesor universitar, artist al poporului și membru de onoare al Academiei „Amadeus” din Franța. Potrivit lui, inițial instituția mai avea un etaj superior, care a fost distrus în timpul războiului, iar după reparații acesta nu a mai fost restaurat.
„Acolo era o sală mare de festivități. Tot acolo a cântat și marele George Enescu. Am vorbit cu o doamnă care a fost acolo și mi-a spus că erau loji ca la teatru, era o sală pentru oamenii de vază ai societății, era o minune. De asemenea, în perioada în care a activat liceul de băieți, în partea stângă a clădirii era și o biserică, băieții mergeau la cor. În fotografiile vechi se pot observa crucile de pe clădire și unele icoane de la ferestre. S-au făcut multe modificări, căci nu era niciun control, dar această clădire era cea mai frumoasă din Chișinău. Era albă, dar la reparații au vopsit-o în cafeniu, căci doar culoarea asta o aveau”, ne povestește cu tristețe domnul profesor.

Pentru a citi articolul în întregime, vă rugăm să accesați sursa.

Sursa: Hadei, Daniela. Clădirea din Chișinău care a găzduit Sfatul Țării [online]. [citat 14.09.2015]. Disponibil : http://www.ziarulnational.md/cladirea-care-a-gazduit-sfatul-tarii/

Advertisements

2 thoughts on “Clădirea din Chișinău care a găzduit Sfatul Țării

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s