65 de ani de la nașterea regizorului de teatru Titus Bogdan Jucov

ANIVERSĂRI – 2015

Pe data de 28 septembrie, regizorul de teatru Titus Bogdan Jucov ar fi împlinit 65 de ani. Vă recomandăm o scurtă biografie și cîteva aprecieri privind activitatea regizorului.

Regizorul de teatru Titus Bogdan-Jucov s-a născut la 28 septembrie 1950,Titus_Jucov în satul cobani, județul Bălți, în familia preotului Dionisie. În anii 1957-1964 studiază la școala din satul Ciuciulea, unde tatăl său a slujit biserica cu credință timp de 35 de ani, iar din 1964 pînă în 1967 învață la școala medie nr. 1 din orașul Bălți, pe care a absolvit-o cu medalie de aur.

În anii 1967-1971 studiază la Institutul de Cultură din Moscova, Facultatea regie, clasa profesorului G. Gheorghievschi. În anul 1971 montează pe scena Teatrului Național „V. Alecsandri” din Bălți spectacolul său de diplomă „Tribunalul”, de dramaturgul bielorus A. Makaionok. Din vara anului 1971 este actor la Teatrul Republican de păpuși „Licurici”, iar din anul 1972 este trecut în funcția de regizor. Montează cîteva spectacole de succes, printre care: „Cenușăreasa” de E. Șvarț, „Buzduganul fermecat” de L. Deleanu, „Purcelușul Cioc” de M. Turnover.

În anii 1975-1977 își perfecționează măiestria de regizor păpușar, aflîndu-se la un stagiu la Teatrul Mare de păpuși din Sankt-Petersburg, sub conducerea vestitului regizor și povestitor V. Sudarușkin. Stagiul s-a terminat prin montarea cu succes pe scena Teatrului Mare de Păpuși din Sankt-Petersburg a piesei „Rățișca cea urîtă” de H. Ch. Andersen.

În anii 1977-1979 în calitate de regizor al Teatrului Republican de păpuși „Licurici” montează mai multe spectacole, care au fost timp îndelungat cap de afiș în repertoriul teatrului. Printre acestea se numără „Mica vrăjitoare” de Otfried Preussler, „Scufița roșie” de E. Șvarț, „Arap Alb” după Ion Creangă.

În anul 1979 este desemnat prim-regizor al Teatrului Republican de păpuși „Licurici”. Pe scena Teatrului au văzut lumina rampei numeroase spectacole de succes în montarea regizorului T. Jucov: „Gelsomino” de G. Rotari, „Drum deschis” de P. Cărare, „Pînă la al treilea cîntat al cucoșilor” de V. Suponin, „Ghidușul” de V. Sinakevici, „Punguța cu doi bani” după I. Creangă, „Zdrențe prin mahala” de G. Oster.

În anul 1989, în urma modificării Statutului Teatrului Republican de păpuși „Licurici”, T. Jucov este ales în funcția de director artistic pe care o onorează pînă în anul 2013, cînd a decedat. Repertoriul Teatrului se îmbogățește cu noi creaii, a căror regie este semnată de T. Jucov: „Împăratul și privighetoarea” după basmele populare chineze, „Papagalul Pai” de C. Goldoni, „Jocurile copilăriei” de L. Sobietsky ș. a. Pe parcursul anilor T. Jucov a montat spectacole de înaltă ținută artistică pe scene prestigioase ale unor teatre din România, Rusia, Ucraina ș. a.

Din anul 1997 este  membru al Senatului UNITEM (Uniunea Teatrslă din Moldova). Teatrul „Licurici”, sub conducerea lui T. Jucov, participă la numeroase festivaluri naționale și internaționale, concursuri, realizează turnee dintre cee mai prestigioase: „Gala Internațională a recitalurilor păpușărești” de la Botoșani, România, Festivalul „Teatropolis” de la Torino, Italia, Festivalul Internațional „Colibri” de la Budapesta, Ungaria; turnee în Franța, Italia, Bulgaria, Spania, Ucraina etc. În anul 1992 lui T. Jucov i se conferă titlul onorific „Maestru Emerit al Artelor” din Republica Moldova, iar în anul 1995 este decorat cu medalia „Meritul civic”.

Aprecieri

Fiind un artist talentat, el [T. Jucov] de fiecare datcoate în evidență enormele posibilități ale scenei teatrului de păpuși. Cu fiecare spectacol nou T. Jucov se afirmă ca un regizor-inventator, care e mereu în căutarea unor mijloace expresive. El continuă să dezvolte frumoasele tradiții ale unui din cele mai vechi teatre de păpuși – cel din Leningrad [azi Sankt-Petersburg].

Victoria Pasecinic

„Pentru Titus Jucov Arap Alb [în spectacolul omonim] nu-I o simplă păpușă, ce învinge obstacolele apărute în calea spre Împăratul Verde. Păpușa este o generalizare a calităților omenești și mișcarea lui Harap Alb prin spațiul scenic reprezintă nu altceva decît unul din nenumăratele „procedee” de perfecționare a omului, pornit pe calea desăvîrșirii lăuntrice supreme.”

Constantin Munteanu

În final, vă recomandăm două cărți și un articol ce fac referință la regizorul Titus Jucov și Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”.

Jucov, Titus. Potecile unui regizor  / Titus Jucov ; il. : Ion Puiu. – Ch. : Cartea Moldovei, 2009. – 128 p.

Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”: 60 de ani / sel. : Victoria Pasecinic, design : Sergiu Plămădeală. – Ch. : S. n., S. a. – 50 p.

Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici” din Chişinău // ODAINIC Ioan Gh. Almanah enciclopedic. – Chișinău, 2009. – Vol. I. – P. 28-31.

Sursa: Titus Jucov. În: Calendar Național 2000. Chișinău: Litera, 1999, pp. 251-253.

Sursa imaginii: istoriamilitara.org

Advertisements

2 thoughts on “65 de ani de la nașterea regizorului de teatru Titus Bogdan Jucov

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s