120 de ani de la nașterea regizorului Lewis Milestone

ANIVERSĂRI – 2015

Recomandăm spre lectură un articol ce face referință la chișinăuianul Lewis Milestone, regizorul care a cîștigat Premiul Oscar. Anul acesta Lewis Milestone împlinește 120 de ani de la naștere.

Lewis Milestone s-a născut la 30 septembrie 1895 la Chișinău, în familia unui evreu înstărit, fiind unicul băiat într-o familie, unde erau încă trei surori, a fost un răsfăț și, la o vîrstă fragedă, și-a demonstrat caracterul. Adică, a comis o spargere a unei farmacii de pe strada Aleksandrovskaia, colț cu strada Armeană, pe locul unde astăzi se află magazinul Franzeluța.  Părinții nu au avut de ales, și, ca să-l scape de pușcărie, l-au ajutat să fugă în milstoneAmerica. Multă vreme despre acest fost elev al Liceului Real nr. 3 nu s-a știut nimic. America, înante de primul război mondial, ea un furnicar al emigranților. De aceea, pentru a supraviețui, era nevoit să se apuce de orice muncă plătită: salahor, fotograf, electrician. Destinul, însă, l-a împins spre niște studiouri de cinema în viitorul Hollywood. A fost meșter pentru decoruri, a fost operator secund, a fost administrator, a fost regizor secund, ca într-o bună zi să i se ofere șansa să facă un film.

Cariera artistică a lui Lewis Milestone, poreclit la Hollywood ca Mille, după primul succes a venit cu încă un Oscar pentru filmul Pe frontul de Vest nici o schimbare (1930) dipă celebrul roman al scriitorului german Erich Maria Remarque, iar următorul film Prima pagină i-a adus nominalizarea la Oscar. A fost nominalizat și în 1940 pentru filmul Despre șoareci și oameni.

Filmografia lui Lewis Milstone se compune din filme pentru cinematografe și filme pentru televiziune, adică seriale. Lista este impunătoare și toate acestea merită să fie cunoscute: Arrest and Trial (television), series; Monity on the Bounty; Ocean’s Eleven, Pork Chop Hill; Have Gon; Will Travel (televison) series; La Vedovax; They who Dare; Melbr; Kangaroo; les Misérables (1952); Hakksof Montezuma; The Red Pony (Pony roșul); No Minor Vices; Archot Triumph (Arcul de triumf); Strange Love of Marthr Ivers; A Wrik in the Sun; The Purple House; The North Star; Edge of Darkness; My life with Caroline,; Locky Partners; The Night of Knights; New York Nights etc.

S-a produs ca regizor de teatru, montînd spectacole pe Broadway în perioada 1937-1939. Viața teatrală i s-a părut prea monotonă, prea lentă în comparație cu dinamica filmului, cu posibilitățile pe care le oferea această artă. De aceea toată atenția lui s-a concentrat asupra filmului. În America, numele lui figurează în toate edițiile legate de istoria Hollywoodului sau a cinematografiei americane.

În timpul celui de Al Doilea Război mondial, împreună cu Y. Ivens, a montat, în anul 1942, filmul Frontul nostru rusesc, utilizînd materialele cronicii de cinema sovietice. Evident că după război numărul de filme produse la Hollywood a sporit, deoarece sosise o armată întreagă de tineri, care au schimbat accentele. În cinematografia americană, s-a trecut, ulterior, la filmele Western, la filmele de groază și stilul lui Milștein a început să pară ușor depășit.

În anul 1978, i-a murit soția, Kendall Lee (1937-1978) și peste doi ani, la 25 septembrie 1980, la Los Angeles, s-a stins din viață și regizorul Lewis Milestone.

Vă mai recomandăm cîteva articole ce fac referință la biografia și activitatea regizorului chișinăuian.

Unul din ele este articolul în care se face referință la Premiul Oscar luat de Lewis Milestone. Deja știm că Lewis Milestone s-a stabilit în America. În acest articol, veți afla despre  timbrul poștal emis de „Poșta Moldovei” în anul 2003 cu valoarea de 3,90 lei, stabilirea lui în orașul New York și filmele pe care le realizează.

Sursa: Lewis Milestone. În: Colesnic, Iurie. Basarabia necunoscută. Chișinău: Museum, 2007, vol. 7, pp. 356-359.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s