70 de ani de la deschiderea Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”

ANIVERSĂRI – 2015

Pe data de 15 octombrie 1945 a avut loc prima evoluție a echipei Teatrul de păpuşi „Licurici”. În acest context, recomandăm spre lectură un articol ce face referință la Teatrul  Republican de Păpuși „Licurici”, dar și echipa de actori din Chișinău.

Prima evoluție a echipei a avut loc în data de 15 octombrie 1945. De atunci, actorii au jucat în mai mult de 500 de spectacole şi au montat 315 spectacole după cele mai cunoscute basme. Anual, centrul cultural este vizitat de peste 90 de mii de oameni.

Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”  a fost fondat de o grupă de entuziaști în iulie 1945. Treptat trupa cea română și cea rusă se completează cu artiști talentați ca D. Apostolidi, N. Iliinschi, R. Levin, A. Țurcanu, A. Levin, G. Ali etc.

Din anii 70 pe scena teatrului evoluează cu succes absolvenți ai instituțiilor superioare de învățămînt de profil din Sankt-Petersburg, Moscova, Harkov – N. Jucov, V. Ștefaniuc, M. Madan, V. Rusu, N. Ștefaniuc, I. S. Popescu ș. a. Au venit mai apoi alți artiști profesioniști cu studii terminate la Chișinău și la Sankt-Petersburg: V. Clichici, I. Paiu, V. Mocanu, M. Sciaslivîi, V. Ștefaniuc, S. Radu ș.a.

O contribuție susținută substanțial la dezvoltarea artei noastre de păpuși au adus-o  C. Iliinschi, actor și regizor-șef între anii 1951-1979, S. Cervinschi, scenograf-șef între anii 1954-1972, scenograful-șef V. Cantor, pictorița G. Molotov.

Toți, fiecare la timpul său și în măsura posibilităților artistice, au asigurat, unii asigură și acum, realizarea scenică a celor peste două sute treizeci de spectacole după piese din dramaturgia națională și universală. Teatrul are relații strînse de colaborare cu dramaturgii și compozitorii din Moldova. Din prim teatru profesionalist de păpuși din țara noastră s-au născut alte cîteva merite colective profesioniste: „Prichindel” la Televiziunea Națională, „Gîgîlici” în orașul Bălți, și „Guguță” la Chișinău.

Arta păpușarilor licuriciști a fost aplaudată și apreciată la justa valoare în Rusia, România, Ucraina, Bulgaria, Uzbechistan, Belarus, Spania, Italia, unde teatrul a întreprins turnee.

Din anul 1966 Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” este membru al Uniunii Internaționale a Marionetelor (UNIMA).

Actorii au reușit să contureze cu tușe precise personajele, fără exagerări de prisos. Toți și-au interpretat rolul foarte bine, au dat dovadă și de calități vocale, dar și de talent la dansuri. În plus, au reușit să mențină un dialog permanent cu sala. Regizorul Titus Jucov și scenograful A. Josanu au găsit soluții formidabile pentru punerea în scenă a povestirii.

Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” a participat la Festivalul Internațional de Animație „Gulliver”, ediția a XVI-a, 3-7 noiembrie 2008, din Galați, România, cu spectacolul „Fata babei și fata moșneagului” după Ion Creangă. Juriul Festivalului (Președinte Marius Zarafescu) i-a acordat Teatrului Diploma și Premiul „Pentru valorificarea repertoriului românesc”. Păpușarii de la „Licurici”, participînd la edițiile precedente ale prestigiosului  Festival „Gulliver”, s-au învrednicit și de la alte premii.

În anul 1998 (ediția a VI-a), Teatrul „Licurici” participă la spectacolul „Prin poveste rostogol” după D. Bisset și cucerește Premiul „Dan Ganea”. În anul 2002 (ediția a X-a) prezintă spectacolul „Făt-Frumos din lacrimă” după M. Eminescu și lui Titus Jucov i se înmînează „Premiul pentru regie”, iar în 2006 (ediția a XIV-a) spectacolul „Planeta de rouă” după Gr. Vieru se alege cu „Premiul special al juriului”. Teatr

La aniversarea a 60 de ani de la deschiderea Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” a fost editată o carte pe care o puteți consulta la Departamentul Memoria Chișinăului.

Despre Titus Jucov, cel care a fost directorul acestei prestigioase instituții, puteți citi aici.

Surse:

70 de ani de la deschiderea Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”. În: ODAINIC, Ioan Gh. Almanah enciclopedic: perioada de tranziție anii 1989-2008. Chișinău: Pontos, 2009, vol. 1, pp. 28-29.

Teatrul de păpuşi Licurici, la 70 de ani de activitate [online]. [citat 13.10.2015]. Disponibil :

http://2×2.md/teatrul-de-papusi-licurici-la-70-de-ani-de-activitate/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s