Biserica „Buna Vestire” din Chișinău – 205 ani de la înființare

Recomandăm spre lectură un articol ce face referință la Biserica „Buna Vestire” din Chișinău.

În luna octombrie Biserica „Buna Vestire” din Chișinău marchează 205 ani de istorie.

Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.Buna vestire

Biserica a fost construită în anul 1810 de către căpitanul Gavriil Terente, pe locul alteia mai vechi, incendiată şi dărâmată de turci. Este o biserică cu planul alcătuit tradiţional din trei compartimente: naos, absoda altarului şi pronaos, la care a fost adăugat un pridvor exterior. În 1893 pe lângă biserică a funcţionat o bibliotecă, iar din 1895 – o şcoală bisericească.

blagoveshenskaya-cerkovi-7329-2În perioada de prigoană a bisericii, a fost transformată în depozit de păstrare a exponatelor de muzeu. A fost reîntoarsă credincioșilor într-o stare deplorabilă la 15 august 1990, iar la 27 septembrie 1992, de Ziua Înălțării Sfintei Cruci și-a redeschis ușile pentru credincioși și a avut loc prima slujbă.

În anul 2010, Biserica „Buna Vestire” a împlinit 200 de ani de la târnosire, cu acest prilej Banca Națională a Moldovei a emis moneda comemorativă Biserica „Buna Vestire” din Chișinău la 200 ani de la zidire.

Mai multe informații despre Biserica „Buna Vestire” aflați citind aici.

Sursa imaginilor: http://fototecaortodoxiei.ro/6-81-biserici-din-chisinau/album și http://www.prospect.md/ro/tourism/biserici/biserica-buna-vestire.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s