115 ani de la nașterea pictorului Theodor Kiriakoff

ANIVERSĂRI – 2015

Recomandăm spre lectură un articol ce face referință la activitatea pictorului Theodor Kiriakoff.

S-a năsut pe 24 octombrie la Chișinău. A fost pictor, scenograf și grafician.

Și-a făcut studiile la Gimnaziul nr. 2 din Chișinău (1910-1916), Școala de Arte din Chișinău, în atelierul lui A. Baillayre și Al. Plămădeală (1920). Își perfecționează măiestria în atelierul lui G. Pojedaev, executînd schițe de costum teatrale. Face călătorii de studii în Franța, Germania, Belgia, Italia (1930-2940).

Conduce atelierul de artă religioasă de la Școala de Arte Frumoase din Chișinău (1924-1929), lucrează în calitate de scenograf la Teatrul Național din Chișinău (1924-1929), la cel din Iași (1929) și la Teatrul de operă și Balet din București (din 1938), la Teatrul din Valea Jiului (1945-1958). Este autorul emblemei Societății de Arte Frumoase din Basarabia (1927).

Creația lui T. Kiriakoff, evoluția sa, devine un fenomen caracteristic pentru cultura basarabeană. Studentul lui A. Baillayre și G. Pojedaev, pictorul se bazează în egală măsură pe criteriile estetice ale ambilor profesori, evidențiindu-se prin originalitate și interese variate, manifestate în scenografie, pictură, grafica de carte și de șevalet, sculptură.

Fiind cel mai tînăr profesor al Școlii de arte încă prin 1925 și unul dintre coautorii lui A. Baillayre la montările scenografice de la Teatrul Național, T. Kiriakoff, într-un timp scurt, devine pictorul principal al Teatrului din Iași, apoi al Teatrului de Operă și Balet din București. Lucrările sale erau calificate drept o performanță a Școlii basarabene, accentuîndu-se că asemenea pictori ca T. Kiriakoff ar face cinste oricărui teatru din țară. Cele dintîi opere expuse la expoziția din bucurești au atras atenția prin sonoritatea coloritului, care completa reușit stilul costumelor teatrale.

Interesele teatrale sunt ample și multilaterale. „Chirița în provincie” de V. Alecsandri, „Frații Karamazov” de F. Dostoievski, „Burghezul gentilom” al lui Molière, „Ploaia” lui S. Maigham sunt doar cîteva spectacole montate pe scena teatrului din Iași de către T. Kiriakoff. Simțul acut al contemporanității este carateristic și pentru spectacollele realizate de pictor în Franța, Cehoslovacia, Bulgaria și Germania.

Nu mai puțin interesant este și ciclul de acuarelă al lui T. Kiriakoff (șase lucrări), creat după motivele Apocalipsului (1930-1936). În „Îngerul negru…”, ca și în alte opere, T. Kiriakoff se prezintă ca autor al unor subiecte monumentale și panoramice, unde ascensiunea pe verticală a compozițiilor este lipsită de narativism. Fiecare motiv al ciclului este abordat și tradus în limbajul simbolului, în care ansamblul capătă sensul unor imagini fantastice, amintind conținutuli tablourilor lui F. Stuch.

Are următoarele lucrări: Schiță de costum pentru spectacolul „Barbă albastră” (1922), Schiță de costum „Cazacul bogat” (1923), Schiță de decor pentru spectacolul „Ivan Turbincă” (1938) și altele. A realizat grafică de carte – Povești de Ion Creangă (1940), Covor basarabean de Dimitrie Iov (1943), Peisaj din Chișinău (ciclu din 5 lucrări) etc.

Debutează cu lucrări la Expoziția basarabeană din București (1921), participă la Expoziția Internațională de Machete de Decor de la Praga (1935), Salonul de Toamnă din București (începînd cu anul 1940).  A pictat plafonul Teatrului din Timișoara. În anul 1942 a pictat panoul pentru Expoziția Basarabia dezrobită. A decedat la 28 aprilie 1958 la București.

Surse:

Theodor Kiriacoff. În: COLESNIC, Iurie. Colegiul Republican de Arte Plastice Alexandru Plămădeală. Chișinău, Museum, 2008, pp. 132-133.

Theodor Kiriacoff. În: STĂVILĂ, Tudor. Arta plastică modernă din Basarabia. Chișinău, Știința, 2000, p. 69.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s