65 de ani de la naşterea pictoriţei Valentina Brîncoveanu

ANIVERSĂRI – 2015

Recomandăm spre lectură un articol ce face referință la biografia și activitatea pictoriței Valentina Brîncoveanu.

Pictorița Valentina Brîncoveanu s-a născut la 24 octombrie 1950, la o periferie a Chișinăului, în suburbia Sculeni-Rohatca, într-o familie numeroasă a unor oameni simpli. Părinții nu puteau înțelege pasiunea ei pentru desen, dar spre norocul ei, oameni complet străini, o familie de evrei surdomuți din mahala, i-au descoperit talentul de pictură și au îndemnat-o să persevereze în pictură. Acești oameni au demostrat lucrările ei lui Ion Tăbîrță, directorul Școlii Republicane de Art Plastice pentru copii „I. Repin” (astăzi – Colegiul de Arte Plastice „Al. Plămădeală). Anume I. Tăbîrță, primul i-a alti dragostea față de natura încojurătoare.Brincoveanu

În anii 1957-1967 studiază la școala medie nr. 22 (azi Liceul „Principesa Dadiani”) din Chișinău. În anii 1967-1972 își continuă studiile la Școala Republicanp de Arte Plastice „I. Repin”, în clasa profesorului V. Toma. În calitate de profesor și susținător îl are și pe maestrul Igor Vieru (1923-1988). În 1972 Valentina Brăncoveanu participă pentru prima dată la o expoziție demonstrîndu-și compoziția „Dimineața în sat”.

În anii 1972-1985 lucrează învățătoare de artă plastică la școala medie nr. 29 din Chișinău (1972-1976), după care se consacră picturii, fiind liber profesionistă.

În anul 1985 devine membră al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. În această perioadă muncește la diferite case de creație din Crimeea, Letonia, România ș. a. Apar seriile de lucrări: „Vechiul Chișinău”, „Carpații”, „Eminescu”, „Motive bacoviene”. Tablourile pictoriței au fost expuse în Lituania, în Uzbekistan (la Tașkent), în SUA, Israel, Franța, Canada, Bulgaria, în orașele românești Iași, Galați, Bacău, Vatra Dornei.

În picturile sale Valentina Brâncoveanu abordează universul spațial și cel spiritual, descrie peisajul chișinăuian. Iată cîteva din ele:

 • În Grădina Botanică (1985). – Colecție particulară.
 • În Grădina Botanică, vara  (1986). – Colecție particulară.
 • Moara Roșie (1986). – Primăria Municipiului Chișinău.
 • Colina Pușkin (1988). – Colecție particulară.
 • Colț de stradă Bernardazzi (1988). – Colecție particulară.

  15
  Biblioteca Hasdeu, 2002.
 • În curtea lui Vasile Vasilache (1996). – Colecție personală.
 • Strada Eminescu (1996). – Colecție particulară.
 • Chișinăul nocturn. Primăria (1999). – Colecție personală.
 • Biblioteca Hasdeu (2002). – Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu.
 • Poșta Veche. Chișinău (2004). – Colecție particulară.
 • Orașul Vechi, str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni (2005). – Colecție personală.
 • Biserica Sf. Teodora de la Sihla (2006). – Colecție personală.
 • Strada Maria Cebotari (2006). – Colecție personală.

Aprecieri

„Lucrările realizate de V. Brîncoveanu nu forțează voința și gustul, ele denotă o stare de spirit caldă. Tămăduitoare, pașnică. […] Florile rînduite și combinate cu dibăcie, gust rafinat și pricepere profesionistă, așezate pe pînzele pictoriței sunt parcă vii, mbată un crez fără exhivoc în divinitatea naturii”.

Mihai Bendas

„Valentina Brîncoveanu practică o pictură de mare accesibilitate: naturi statice, cu flori, peisaje cîmpestre, marine […]  Tonalități cromatice, expresioniste din peisajele de cîmpie (seria de lucrări din Grădina Botanică, din Bardar, Mereni), nuanța romantică a peisajului de pădure, tonuri intens calde de griuri, degradate și avansate, oranjuri, roșuri, brunuri copate, violeturi în naturi statice, foarte zgîrcite figural și foarte bogate pictural vădesc un colorist sensibil”.

Galina Darie

Surse:

Valentina Brîncoveanu. În: Calendar Național 2000. Chișinău, 1999, pp. 263-266.

Valentina Brîncoveanu. În: Chișinăul în pictură: cat.-bibliogr. / Bibl. Municipală „B.P. Hasdeu”. Chișinău, S.n., 2012, pp. 30-31.

Sursa imaginii: www.radiochisinau.md

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s