Viața și nevoințele înalt prea sfințitului Gavriil Bănulescu-Bodoni

MitropolitStadnițki, Arsenie. Viața și nevoințele înalt prea sfințitului Gavriil Bănulescu-Bodoni exarh al Moldovei și Valahiei (1808-1812), Mitropolit al Chișinăului și Hotinului (1813-1821). – Chișinău: Editura „Lumina lui Hristos”, 2013. – 296 p.

Vă prezentăm o nouă carte ce a intrat în Colecția de documente „Chișinău”.

Această ediție a lucrării fără asemănare a renumitului mitropolit Arsenie Stadnițki (1862-1936) este despre viața, nevoile și activitatea primului ierarh și întemeietor al Mitropoliei Chișinăului și Hotinului – înalt prea sfințitului Gavriil Bănulescu-Bodoni (1746-1821). Este o primă încercare de a scoate la lumină viața strălucită în rugăciune, dar și preocupările duhovnicești ale unui mare ierarh a Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înalt Prea Sfințitul Gravriil Bănulescu-Bodoni, Exarh al Moldovei și Valahiei (1808-1812) și mitropolit al Chișinăului și Hotinului (1813-1821). În acest an se împlinesc 200 de ani de la întemeierea Mitropoliei Chișinăului și Hotinului.

Prin editarea aceste lucrări, s-a dorit sublinierea activității cărturărești și culturale a mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, pentru că a purtat o grijă permanentă a școlilor din Kiev și Chișinău, a activității tipografice și restaurarea și înfrumusețarea mănăstirilor și bisericilor de enorie. Mitropolitul Gavriil a întemeiat Seminarul Teologic de la Chișinău.

Lucrarea conține cinci capitole: Biografia înalt prea sfințitului Gavriil Bănulescu-Bodoni pînă la desemnarea sa ca exarh al Moldovei și Valahiei; Activitatea exarhului Gavriil în vederea organizării eccleziastic-ierarhice a Exarhatului Moldovei și Valahiei și stabilirea relațiilor între Biserică și stat; Activitatea bisericească-administrativă a exarhului Gavriil în Principatele Moldovei și Valahiei și Activitatea bisericească-administrativă a înalt prea sfințitului Gavriil Bănulescu-Bodoni în Basarabia.

La finalul lucrării sunt două anexe (Discursul funebru rostit de către protoiereul Petru Kunițki la înmormîntarea Exarhului și Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni (1 aprilie 1821) și Preot Alexei Mateevici. Mitropolitul Gavriil (Bpnulescu Bodoni) – întemeietorul și orînduitorul Eparhiei (Mitropoliei) Chișinăului și Hotinului (cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la întemeierea ei la 21 august 1913)) izvoare bibliografice generale, imagini și ilustrații.

La 30 iulie 1996, cu ocazia împlinirii a 250 de ani de la nașterea înalt prea sfințitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, Poșta Moldovei a emis o marcă cu chipul acestuia. O scurtă biografie a mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni citiți aici. În Chișinău se află și a stradă numită după numele mitropolitului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s