David Corchado Resmella: „M-a impresionat cel mai mult zonele verzi și parcurile care sunt în capitală”

Recomandăm spre lectură un interviu cu spaniolul David Corchado Resmella, care anul acesta a vizitat Republica Moldova, inclusiv Chișinăul. Ce părere are despre Moldova, dar și despre capitala noastră, aflați citind interviul.

– Cum ai decis să vii în Moldova?

– Prietena mea este din Moldova și eram curios să-i vizitez țara, să-i cunosc obiceiurile, cum sunt oamenii de aici, deoarece am auzit multe vorbind de țara sa.

– Pînă acuma ai auzit de Republica Moldova, de Chișinău?

– Ceea ce auzisem de Moldova și de Chișinău era foarte puțin, știam unde e situată în Europa pe hartă, știam că Chișinăul e capitala țării, drapelul său, și că ceva timp în urmp făcea parte din URSS, genul de lucruri pe care le-am învățat în școală la orele de geografie.

Ce ți-a atras atenția în Chișinău, capitala R. Moldova?

– Ceea ce m-a impresionat cel mai mult au fost zonele verzi și parcurile care sunt în capitală, de asemenea bisericile ortodoxe cu arhitectura și decorații sale care sunt foarte evidente și foarte diferite cu cele utilizate de bisericile catolice din Spania.

– Ce locuri ai vizitat?

– Am vizitat Chișinăul, Brînza, Văleni. Am vizitat Muzeul Pîinii și Rezervația Naturală al lacului Beleu din Cahul și sate diverse din sudul Moldovei.Arcul de triumf

– Ce părere ai despre arhitectura orașului Chișinău?

– Arhitectura este sobră, se observă mult în clădiri influența sovietică, mi-au plăcut în mod particular arhitectura bisericilor ortodoxe, primăria orașului Chișinău, clădirea Parlamentului Moldovei și Arcul de Triumf din Chișinău.

– De ce ar avea nevoie Chișinăul?

– Principalele schimbări pe care le are nevoie Chișinăul, ca și restul Moldovei, sunt de îmbunătățire a drumurilor, dar și a căilor de comunicație atît în Chișinău cît și în satele țării.

– Știu că la moment ești în Madrid. Spune-ne ce exemple ar trebui să ia Chișinăul de la Madrid şi invers?

– Mai întîi de toate, îmbunătățirea comunicațiilor, drumurilor și transportului public. Mai multe puncte de informare pentru turiști ar fi foarte bine. Madridul ar trebui să ia exemplul Chișinăului în ceea ce privește spațiile verzi, parcuri și natura verde, ceea ce în Chișinău și Madrid se îmbunătățește.

– Ce ți-a plăcut aici: mîncare, locuri, localuri, oameni?

– Mi-au plăcut în mod special oamenii, care sunt foarte sensibili și amabili și în ciuda faptului că nu te înțeleg, fac efortul să știe ce te interesează și cum pot să te ajute. Mîncarea, de asemenea, mi-a plăcut foarte mult, mîncarea este foarte sănătoasă, mi-au plăcut, în special, sarmalele din frunze de viță-de-vie, plăcintele cu brînză de vacă și mămăliga cu jumări.

 – Ce lucruri ori locuri ți-a plăcut, ți-au atras atenția?catedrala

– Din locurile pe care le-am vizitat, m-a impresionat Catedrala „Nașterea Domnului”, de asemenea, tabla de șah care se află alături, monumentul lui Ștefan cel Mare și rezervația naturală a lacului Beleu.

– Ai folosit transportul public din oraș? Ce părere ai?

– Da, am folosit transportul public din Chișinău: am folosit autobuzele, microbuzele și troleibuzele și autobuzele de la sudul Moldovei spre Chișinău, capitala. Ceea ce mi-a plăcu la transportul public a fost că deși nu părea foarte organizat, transportul funcționează destul de bine și prețul este foarte economic.

– Dacă ai avea posibilitatea, ai reveni în Chișinău?

– Da, desigur că mă voi întoarce în Moldova, au rămas multe lucruri de văzut în Moldova, cum ar fi beciurile de la Cricova, orașul Orhei și partea de nord a țării.

 – Ți-ar plăcea să trăiești aici?

– Păi, la moment îmi fac studiile pentru a fi polițist aici în Spania și nu aș putea trăi în afara teritoriului spaniol. Dacă Spania ar avea o ambasadă în Chișinău, aș putea avea această oportunitate, dar la moment nu există așa ceva.

 – Ce ai luat cu tine în Madrid?

– Am luat monede, atît de actuale ca și cele vechi, medalii și decorațiuni militare și polițiste, bomboane, sticle de șampanie și vin și figuri de ceramică.

 

 În continuare, vă prezentăm interviul în original cu spaniolul David Corchado Resmella.

– ¿Como has decidido viajar a Moldavia?

– Mi pareja es de Moldavia y tenía mucha curiosidad por visitar su país, conocer sus costumbres, cómo es la gente allí, ya que le había escuchado mucho hablar de su país.

– ¿Hasta ahora, que habías escuchado de Moldavia, de Chișinău?

– Lo que había escuchado de Moldavia y de Chisinau era muy poco, conocía dónde estaba situado en el mapa de Europa,que su capital era Chisinau, su bandera, que antiguamente formaba parte de la URSS, el tipo de cosas que había estudiado en las clases de geografía del instituto.

– ¿Que te a impresionado de Chișinău?

– Lo que más me impresionó fue la cantidad de zonas verdes y parques que tiene la capital, también las iglesias ortodoxas con su arquitectura y su decoración que son muy llamativas y muy diferentes a las utilizadas en las iglesias católicas de España.

– ¿Que sitios has visitado?

– Estuve en Chisinau,en Brinza,en Valeni visitando el Museo del Pan y la reserva natural del lago Beleu, en Cahul y varias poblaciones más del sur de Moldavia.

– ¿Que opinas sobre la arquitectura de la capital?

– Es muy sobria, se nota mucho en los edificios la influencia soviética, me gustaron particularmente la arquitectura de las iglesias ortodoxas, el ayuntamiento de Chisinau, el edificio del parlamento de Moldavia y el arco del triunfo de Chisinau.

– ¿Que cambios necesita la capital?

– Los principales cambios que necesita tanto Chisinau como el resto de Moldavia es la mejora en las carreteras y en las vías de comunicación tanto dentro de Chisinau como entre las poblaciones del país.

– En el momento estas en Madrid. Diga nos ¿que ejemplos necesita coger Chișinău de Madrid?

– Principalmente la mejora de las comunicaciones, carreteras y transporte público. Algunos puntos más de información para los turistas también estaría muy bien. Y Madrid debería tomar ejemplo de Chisinau en la cantidad de zonas verdes, parques y naturaleza con la que cuenta Chisinau y en Madrid es muy mejorable.

– ¿Que te ha gustado de Moldavia: comida, sitios, la gente?

– Me ha gustado particularmente la gente, que es muy sencilla y amable y que a pesar de no entenderte hace el esfuerzo de intentar saber que quieres y cómo puede ayudarte. La comida también me gustó mucho, es comida muy natural y muy sana y saludable, me gustó particularmente los “sarmales” de hoja de uva, “Placinte” de queso de vaca y la “mamaliga” acompañando carne guisada de cerdo.

 – ¿Que sitios te han impresionado del país?

– De los que he visitado me impresionó la catedral “Nasterea Domnului” también un ajedrez gigante que se encuentra al lado de la catedral, la estatua de “Stefan cel Mare” Esteban el Grande y la reserva natural del lago Beleu.

 – ¿Ha utilizado el transporte publico?

Si, usamos el transporte público dentro de Chisinau, usamos autobuses,furgonetas y trolebuses y autobuses desde el sur de Moldavia a la capital Chisinau. Lo que más me gusto del transporte público fue que a pesar de que no parecía estar muy organizado el transporte funcionaba bastante bien y el precio que es muy económico.

– ¿Si vas a tener la posibilidad vas a regresar a Moldavia?

– Si, seguramente vuelva a Moldavia, me quedaron muchas cosas por ver de Moldavia como las bodegas Cricova, la ciudad de Orhei y principalmente el norte del país.

– ¿Te gustaria vivir aqui?

– Bueno actualmente estoy estudiando para ser policía nacional de España y por lo tanto en principio no podría vivir fuera del territorio nacional. Si España tuviese una embajada en Chisinau podría tener esa oportunidad, pero actualmente no tiene.

– ¿Que recuerdos te has llevado contigo de Moldavia?

– Pues me he traído monedas, tanto actuales como monedas antiguas, medallas y condecoraciones militares y policiales, bombones, botellas de cava y de vino y figuras de cerámica.

Interviu realizat și tradus de Daniela Gorincioi

Sursă foto: facebook.com

Advertisements

One thought on “David Corchado Resmella: „M-a impresionat cel mai mult zonele verzi și parcurile care sunt în capitală”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s