Ion Constantin Inculeț, personalitate a Chișinăului

La 18 noiembrie 1940 a decedat omul politic Ion Constantin Inculeț. Cu această ocazie recomandăm spre lectură cîteva surse ce fac referință la biografia și activitatea acestuia.

inculetIon Inculeţ s-a născut la 5 aprilie 1884 în s. Rezeni, judeţul Chişinău. După absolvirea Seminarului teologic din Chişinău (1905) se înscrie la facultatea de fizică şi matematică a Universităţii din Dorpat (azi – Tartu, Estonia), unde în curând îşi abandonează însă studiile din cauza închiderii temporare a acestei instituţii, motivul fiind manifestările studenţilor întru susţinerea primei revoluţii ruse. Revenind la Chişinău, se inclu­de în vâltoarea evenimentelor politice din Basarabia. Colabo­rează la ziarul românesc „Basarabia”, unde publică o serie de articole în diverse probleme.
Fizician, оm politic, membru titular al Academiei Române. În 1907, probabil, se înscrie la facultatea de fizică şi matematică a Universităţii din Petersburg pe care o absolveşte în 1911, având recomendare pentru pregătirea profesoratului, între anii 1911-1917 lucrează în calitate de profesor la şcoala reală, şcoala comercială, gimnaziul de fete din Petersburg, în care a ţinut lecţii de algebră şi geometrie. Potrivit unelor informaţii, neatestate deocamdată documentar, a colaborat la revistele de popularizare a ştiinţei „Vestnik znania” (“Mesagerul cunoştinţelor”) şi „Naucinoe obozrenie” („Revistă ştiinţifică”), în care unele materiale apăreau fără semnătură. Despre o scurtă biografie a lui Ion Inculeț, citiți aici.

Despre politicianul Ion C. Inculeț găsiți informații în volumul I al seriei Basarabia Necunoscută scrisă de cercetătorul Iurie Colesnic, carte pe care o puteți consulta în cadrul Departamentului „Memoria Chișinăului” al Biblitoecii Municipale „B.P. Hasdeu” din Chișinău. O altă lucrare ce face referință la Sfatul Țării și președinții ei, inclusiv Ion C. Inculeț este cartea lui Gh. Cojocaru, Sfatul Țării : itinerar editată în Chișinău la editura Chivitas.

Ion C. Inculeț a fost și președinte al Sfatului Țării. Un articol în acest sens aflați citind aici.

În orașul Chișinău este și o stradă ce poartă numele omului politic Ion Inculeț. Unde se află această stradă, citiți aici.

Advertisements

One thought on “Ion Constantin Inculeț, personalitate a Chișinăului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s