Sectorul Ciocana din Chișinău

Sectorul Ciocana din Chișinău a fost atestat pentru prima dată acum 258 de ani, pe data de 23 noiembrie, într-un act domnesc în care se afirmă că moșneanul Darie Băluțel stăpînea moșia Ciocana. Cu această ocazie, vă prezentăm un scurt istoric al sectorului.

Ciocana în prezent este denumirea unui sector al Chișinăului, situat în stînga rîului Bîc.

Numele sectorului provine de la denumirea fostului sat Ciocana nouă, inclus în hotarele Chișinăului abia în anul 1959. Pînă atunci Ciocana Nouă ciocanase subordona Primăriei din satul Colonița, raionul Vadul lui Vodă. Însuși Ciocana Nouă a fost format de moldoveni în urma roirii altui sat Ciocana (Veche), care și acesta în ianuarie 1971 este contopit cu satul Colonița. Prin anii 1942-1944 localitatea Ciocana Nouă, de la numele căreia și provine denumirea sectorului Ciocana, împreună cu satele Bîc și Otovasca intra în componența comunei Bubuieci, iar Ciocana Veche fusese subordonată în diferiți ani și Primăriei satului Budești, mai fiind cunoscută și sub denumirea Fundul Ciocanei.

Sub aspect etimologic denumirea Ciocana, în cele din urmă, coboară la numele de familie (și personal) Ciocan.

Un oarecare prim Ciocan – care ar fi stăpînit moșia Ciocana –, ar fi trăit prin secolele XV-XVII. Într-un act domnesc, datat cu 23 noiembrie 1757, se afirmă că moșneanul Darie Băluțel din satul Hîrtop mărturisea precum că el stăpînea la acel timp moșia Ciocana și că aceasta ar fi fost stăpînită și de părinții săi[1].

Faptul, că denumirea Ciocana coboară la numele personal ori de familie a unui fost prim-posesor, este confirmat indirect și de denumirea dealului Ciocana, situat pe teritoriul fostei moșii, împreună cu alte înălțimi, cum ar fi Brăileanu și Jidauca [DSB].

Despre sectorul Ciocana, mai puteți citi aici. O informație despre sectorul Ciocana în limba rusă citiți aici.

Bulevardul Mircea cel Bătrîn este cea mai importantă arteră de comunicație a sectorului. O scurtă istorie a bulevardului citiți aici. Strada Alecu Russo, însă, este o magistrală cu o lungime de 2 km și leagă sectorul Rîșcani și Ciocana. În 2012 a fost inițiat un proiect de reconstrucție integrală a străzii Alecu Russo. Prin ce metamorfoze a trecut strada Alecu Russo din Chișinău aflați accesând sursa. Străzile Nicolae Milescu-Spătaru, Igor Vieru, Mihail Sadoveanu, Petru Zadnipru, Maria Drăgan, Meșterul Manole și Voluntarilor sunt, de asemenea, importante căi de comunicație a sectorului.

În sectorul Ciocana se află Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”, Uzina de frigideră, biblioteca Transilvania, biblioteca Maria Drăgan, biblioteca Alecu Russo, Policlinica nr. 8,  Policlinica nr. 10, filiale ale supermarketului Fidesco, Green Hills, Nr. 1, Linella, instituții private etc.

Sursa: Ciocana. În: Dron Ion. Chișinău: schițe etnotoponimice. Chișinău, Ulysse, 2001, pp. 41-42.

[1] Sava, A. N. Documente privitoare la tîrgul și ținutul Orheiului.  – București, 1944. – P. 235.

Sursa imaginii: moldova.org

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s