Vladimir Curbet, 85 de ani de la naștere

ANIVERSĂRI – 2015

În anul curent se împlinesc 85 de ani de la nașterea maestrului în balet, Vladimir Curbet. O biografie a acestei personalități, aflați citind articolul de mai jos.

curbetMaestrul de balet Vladimir Curbet s-a născut la 5 decembrie 1930 (după alte surse 19 septembrie), în satul Susleni, județul Orhei. Numele de familie după tată nu-I Curbet, ci Chilaru, sublocotenent care-și făcea serviciul la un pichet de grăniceri depe Nistru și care se îndrăgostește de mama, fiică de răzeși din localitatea Susleni. Văzîndu-se tată, și-a dus familia acasă la părinț, la Iași. Vasile Chilariu a fost transferat cu serviciul la hotarul cu Ungaria, unde a căzut străpubns de un glonte.  La doi ani Vladimir a rămas orfan de tată. Mama s-a întors acasă la Susleni, unde s-a căsătorit. Pe Vladimir l-a înfiat fratele ei mai mare, Cosma Curbet, muzicant. Tatăl său adoptiv, făcîndu-și armata la țar, a cîntat în orchestra unei divizii din Petrograd. Între anii 1920-1933 a cîntat în fanfara „Regina Maria” din București. L-a învățat pe Vladimir notele, tainele muzicii, ale trompetei.

Și-a făcut universitățile cîntînd alături de tatăl adoptiv Cosma, în orchestra lui, la nunți, cumătrii, hore petreceri. A cîntat la peste 200 de nunți și tot atîtea hore – pe la Orhei, Telenești, Rezina, Strășeni, Hîncești, Slobozia, Susleni.

Vladimir Curbet a urmat studiile la Școala de muzică de pe lîngă Casa Unională a creației populare „N. K. Krupskaia” din Moscova, udne a studiat fără frecvență (1950-1952). În 1950-1953 a condus colectivul de dansuri și fanfară din satul Susleni, ocupînd locul I pe republică- cu dansurile „Bucuria”, „Bătuta”, „Moldoveneasca” și altele (1951-1952).

În anii 1953-1957 a condus dansatorii și orchestra din satul Caragaș, raionul Slobozia.

În anul 1957 este pedagog-preparator, iar în anul 1958, la propunerea omului de stat, dar și de cultură Anatol Corobceanu, Vladimir Curbet a devenit direcotr artistic și prim-maestru de balet al Ansamblului moldovenesc academic de Stat de dansuri populare „Joc”. Concomitent, în 1966, a absolvit Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău. Și-a adus contribuția și în domeniul pedagogiei. În 1969 a fondat pe lîngă ansamblul „Joc” un studiou coregrafic pe propriile cunoștințe, iar în 1976 a restabilit școala coregrafică pe lîngă Școala de muzică „Ștefan Neaga” (astăzi Liceul coregrafic), interzisă de Guvern, în ea a predat dansul populat cinci ani. A insistat să fie deschisă catedra de coregrafie națională la Institutul de Arte, unde a predat patru ani. A colindat sate, a scos la iveală dansuri, muzică, port național. Repertoriul ansamblului include suite și dansuri populare („Joc”, „Bucuria”, „Carpații”, „Sărbătoreasca”, „Bătuta”, „Mărunțica”, „Hora de sărbătoare”, „Răzeșească”, „Drăgaica”, „Jocul fierarilor”), spectacolele populare („Călușarii”, „Nunta moldovenească”, „Mărțișor”), tablouri coregrafice („Hora mare”, „La vatra jocului străbun”ș.a.). Colectivul a prezentat pe parcursul anilor unui publica de circa 14 milioane spectatori mai bine de 8000 de spectacole în republică și în circa de 63 de țări: Franța, Spaniam Italia, Germania, Grecia etc.

Despre activitatea Ansamblului „Joc” citiți aici și aici. Afișul Ansamblului Joc îl vedeți aici.

E important de știu că sunt și două cărți pe marginea activității ansamblului mai sus menționat și anume „Joc”: Ansamblul Naţional Academic de Dansuri Populare editată în anul 2006 la editura Iulian din Chișinău și  Ţara horelor şi a doinelor scrisă de Vladimir Curbet, editată în anul 2007 la editura Pontos.

Cărțile pot fi consultate la Departamentul Memoria Chișinăului.

Sursa: Vladimir Curbet. În: Calendar Național 2000. Chișinău, Litera, 1999  pp. 336-339.

Sursa imaginii: http://www.trm.md

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s