Maria Bieșu: Anotimpurile scenei

Biesu

Maria Bieșu : Anotimpurile scenei = The stage seasons. – Chișinău: Prut Internațional, 2015. – 230 p.

Această lucrare este editată cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova și companiei ORANGE Moldova, iar autorul concepției și selectarea fotografiilor aparține fotografului Mihai Potîrniche.

 

„Maria Bieșu a avut un destin fabulos. S-a mai spus și ru împărtășesc această abordare. Nuanțez însă că Maria Bieșu, ea însăși, a avut forța și curajul să-și modeleze destinul. Venirea ei (Eu am venit în această lume prin acest spațiu, care era pe atunci Regatul României) a fost asemănuită cu apariția unei comete. În definitiv, are drept la existență și această comparație, deși mi se pare oarecum forțată” afirmă Ioan Mînăscurtă la începutul acestei cărți.

În lucrare sunt menționate rolurile interpretate de primadona Maria Bieșu, Toscana de Giacomo Puccini, Evgheni Oneghin și Dama de pică de Piotr Ilici Ceaikovski, Madama Butterfly de Giacomo Puccini, Aida de Giuseppe Verdi etc. De asemenea, este descris fiecare spectacol în care a jucat Maria Bieșu

Nu s-a uitat nici de Festivalul Internațional al Vedetelor de Operă și Balet Maria Bieșu. La rîndul său, Maria Bieșu a definit astfel semnificația Festivalului: Prin acest eveniment cultural am ținut să le aduc compatrioților mei cîte ceva din bogăția muzicală a lumii. Astfel, și ei s-o poată vedea, asculta și admira… Festivalul este o manifestare a dragostei mele față de Moldova și față de belcano.

 Se menționează și regizorii spectacolelor, artiștii care au jucat, fotografii color.

Cartea mai conține și fotografii alb-negru. Conținutul cărții este în limbile română și engleză.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s