Insigne cu imaginea Chișinăului

În una din zilele trecute colaboratorii DMC au făcut o descoperire întâmplătoare – fotografiile unor insigne cu Chișinăul. Insignele datează din perioada sovietică și ilustrează o fărâmă de istorie a Chișinăului. Pe insigne sunt reprezentate instituții (Circul din Chișinău, Primăria orașului, Biroul de excursii și călătorii din Chișinău, Casa-Muzeu A.S. Pușkin, Palatul Național, Casa-Muzeu A.V. Șciusev, Gara feroviară, Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”), monumente (Arcul de Triumf, Monumentul lui Grigore Kotovski) și personalități ce au fost în Chișinău (poetul A.S.Pușkin).

Unele instituții reprezentate pe insigne și-au schimbat menirea socială ex. Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” era în perioada sovietică Sală de expoziții. Altele și-au schimbat denumirea Palatul „Octombrie” a devenit Palatul Național „Nicolae Sulac”.

Un alt fapt interesant, insignele au fost confecționate la Uzina mecanico-experimentală din cadrul Ministerului Industriei din Chișinău care există și în prezent sub denumirea de Uzina Mecanică ARTMET situată în strada Feredeului 12.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s