Scriitorul Petre Sănduță, 120 de ani de la naștere

ANIVERSĂRI – 2016

Recomandăm spre lectură un articol ce face referință la prozatorul, publicistul și editorul Petre Sănduță (1896, Chişinău – 16.10.1937).

Ca ilegalist-comunist a fost condamnat la opt ani de puşcărie. În decembrie 1931 trece clandestin Nistrul în RASSM. Funcţionează la Editura de Stat a Moldovei în calitate de redactor, şef de redacţie. Editează manuale şcolare, cărţi, opere ale scriitorilor clasici şi contemporani. Semnează în revista Octombrie o serie de articole publicistice intitulate Cele patruzeci, despre umilinţele la care erau supuşi întemniţaţii-comunişti în puşcăriile de la Mărgineni şi Doftana. În 1935 vede lumina tiparului culegerea O etapă, seria „Biblioteca cititorului începător”, într-un tiraj de 10600 de exemplare. Prozele Cele patruzeci şi O etapă prevesteau un scriitor de autentic talent literar, însă în anul 1937 se curmă barbar avântul creator al acestui promiţător prozator. Declarat „duşman al poporului” şi „agent al siguranţei române”, este condamnat de NKVD-işti la moarte prin împuşcare. Este reabilitat post-mortem în 1965.

Opera: Cele patruzeci, Tiraspol, 1935 ; O etapă, Tiraspol, 1937.

Referințe: Movileanu N., Moraru An., El credea în steaua lui… În : Nistru, 1988, nr. 8.

Sursa: CIOCANU, Anatol. Sănduță, Petre. În: Dicţionarul scriitorilor români din Basarabia (1812-2010). Chişinău: Prut Internațional, 2010, p. 472.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s