Compozitorul Oleg Negruța – la 80 ani

Recomandăm spre lectură un articol ce face referință la aniversarea compozitorului Oleg Negruța, omagiere care a avut loc la Școala de Arte „Alexei Stîrcea” din Chișinău.

Cultura fiecărui popor este bogată prin personalități artistice ce o reprezintă. Ei sunt purtătorii spiritualității care prin creațiile lor educă și înnobilează sufletele tuturor.

De o astfel de personalitate excepțională dispune și Republica Moldova. Un om desărvîrșit, un compozitor remarcabil, un pedagog și  instrumentist excelent (pian și vioară) – sunt doar cîteva cuvinte prin care  am putea caracteriza personalitatea lui Oleg Negruța, Maestru în Artă.

Cînd spun pedagog – mă refer nu numai la activitatea sa de profesor, dar și la personalitatea sa, cu maniere de aristocrat – fiind un model demn de urmat.

Ori de cîte ori în discuții se invocă numele lui Oleg Negruța, colegii spun doar cuvinte de laudă în adresa Domniei sale. Om talentat și instrumentist iscusit: prin tot ce face emană lumină, voie bună și mult pozitivism.Toate acestea au fost reflectate în creația compozitorului și Omului de Artă, care cuprinde peste 600 de lucrări de diferite genuri – de la piese pentru copii mici, pînă la creații instrumetnale destinate interpreților profesioniști.

Recent a fost prezentat un concert în care au fost interpretate în exclusivitate doar creațiile maestrului.

Profesorii și elevii de la Școala de Arte „Alexei Stîrcea”, prin acest eveniment cultural de amploare, și-au demonstrat capacitățile interpretative și abilități artistice deja cultivate, exprimîndu-și astfel gratitudinea și aprecierea adolescentină pentru tot ce a creat omagiatul, iar prin gestul lor interpretativ – urări de sănătate și multă, multă inspirație, deoarece cu toți sunt în așteptarea noilor lui creații.

În deschiderea acestui concert a răsunat „Oda solemnă”, interpretată de orchestra mixtă a Școlii de Arte „Alexei Stîrcea”, în rol de conducător artistic și dirjor fiind chair subsemnate.

Apoi s-a trecut la următorul compartiment al concertului – muzica vocală. Genurile muzicii vocale întotdeauna presupun adresarea la lumea interioară a eroului, la emoții care nasc sentimente, iar sentimentul – inspirație.

Pentru omagiat izvorul de inspirație a fost chiar consoarta dînsului, o persoană deosebită, o doamnă ce posedă calități alese: frumusețe, gingășie, blîndețe, duioșie.

Invitatul-surpriză a fost Igor Znatokov (craina), laureat al diverselor concursuri naționale și internaționale de Jazz, care a interpretat în fața publicului lucrări valoroase, inclusiv și de creația omagiatului.

Sursa: ȘTIUCA, Lilia. Compozitorul Oleg Negruța – la 80 ani. În: Univers Pedagogic Pro. 2016, febr., p. 3.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s