Veta Ghimpu-Munteanu – 60 de ani de la naștere

Recomandăm spre lectură un articol ce face referință la interpreta de muzică populară Veta Ghimpu-Munteanu, care, la data de 27 februarie își aniversează ziua de naștere.

S-a născut în satul Paicu, raionul Cahul, la 27 februarie 1956.

vetaÎn anul 1977 absolvește Institutul de Arte, Facultatea Regie și Actorie. Din anul 1980 lucrează redactor-prezentator la Departamentul muzical al Postului Național de Radio. A realizat emisiuni radiofonic demuzică (O melodie pentru tine – emisiune la cererile asculătorilor) și peste 500 emisiuni de folclor, multe din ele sunt păstrate în Fonoteca de aur a Radioului și premiate, printre acestea: La izvoare, Vă aduc cîntecul meu acasă, Lăutarii Moldoveni, Port în suflet dor de cîntec.

Tot în 1980 își începe activitatea în ansamblul Tălăncuța, conducător artistic fiind Andrei Tamazlîcaru. A interpretat muzica culeasă din zona ei de baștină, debutînd muzical în cadrul deschiderii muzeului de la Ivancea.

A realizat 4 CD-uri muzicale: De cine dorul se leagă, cu muzică etno și populară; Mai lin dorule lin mai lin, cu muzică populară Fir-ai dorule nebun, cu muzică etno și un CD cu colinde Sus la-naltul cerului.

S-a produs ca interpretă de cîntec popular și etno-pop în filmele muzicale televizate: de cine dorul se leagă (2000), Portret muzical (2001).

Peste 40 de cîntece folclorice și în stil etno-pop sunt în fondurile Radioteleviziunii Naționale.

Autoare de proiect și prezentatoare a spectacolelor de muzică populară Orchestra „Folclor” prezintă laureații festivalului de cîntece populare. A publicat în presa autohtonă peste 50 de portrete de creație (Nicolae Gribincea, Galina Pîslaru, Maria Iliuț, surorile Osoianu ș.a.), și interviuri cu interpreți de muzică populară și ușoară atît de la noi din republică, cît și din România. A colaborat cu revistele Moldova, Femeia Moldovei, Capitala, A mic, Univers muzical, Nunta și la ziarele Flux, Țara, Glasul Națiunii, Luceafărul, Albina etc. A particpat la diverse spectacole de muzică populară și în cadrul unor spectacole de divertisment cu cîntece etno-pop cu ansamblurile Folclor și Lăutarii, precum și în componența clubului Maestro de la teatrul Satiricus, atît la noi în republică cît și în România, Germania, Lituania, Ucraina, Finlanda și Franța.

A semnat și o carte – monografia satului de baștină, intitulată Paicu – un sat din Lunca Prutului de Jos (2009), premiată la Salonul Internațional de carte, ediția 2010.

Membru al Uniunii Muzicienilor.

Deținătoare a titlului onorific Maestru în Artă (2010) și a premiilor. Diplomă de gradul I la cel de al doilea Festival republican al dinastiilor de familie Tezaur (1986), Diplomă de laureat al Festivalului folcloric La vatra horelor (1987), Premiul Gh. Asachi de la Festivalul Arta pentru copii al Ministerului Învățămîntului Public (1990) etc.

Sursa: Veta Ghimpu-Munteanu. În: Calendar Național 2011. Chișinău: S. n., 2010, pp. 63-64.

Sursa imaginii: http://www.moldovenii.md

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s