Hotelul Peterburg: pe timpuri era un loc de vis pentru oaspeții capitalei

Recomandăm spre lectură un articol ce face referință la Hotelul Peterburg din centrul Chișinăului, construit în secolul al XIX-lea, pe timpuri era un loc de vis pentru oaspeții capitalei. Acum este  monument  de arhitectură de însemnătate națională, iar starea în care a ajuns este cel puțin dezastruoasă. Articolul e scris de echipa curentul.md.

hotel-peterburg-2

Clădirea este cu două niveluri, cu fațada împodobită cu semicoloane ale ordinului gigantic corintic, instalate între golurile de ferestre. Actualmente, la primul etaj se află o unitate comercială, cu intrare în axa de simetrie a fațadei, cu vitralii alungite pe verticală. Sub partea dreaptă a clădirii se află un subsol cu acces din partea străzii.

Solicitat de reporterul nostru, Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor Istorice și consilier municipal a spus că, hotelul Peterburg pînă în septembrie 2009 a fost proprietate municipală, apoi a fost vîndută firmei ,,Estera-Lux’’ SRL.

,,În calitatea mea de consilier municipal vreau să pornesc în acest an un mecanism de finanțare 50/50 a monumentelor istorice private, unde atît municipalitatea va veni cu o parte de finanțare, cît și proprietarul. În ceea ce privește ruinele hotelului Peterburg din Chișinău, la moment nu există nici un proiect de restaurare, respectiv cu siguranță anul acesta nu va fi nici un șantier pe această adresă. La noi în țară se manifestă indiferența și lipsa de atitudine responsabilă față de patrimoniu național atît din partea proprietarului cît și a statului’’, a spus Ion Ștefăniță.

Acesta a mai menționat că pentru restaurarea exterioară și lucrările de amenajare inclusiv a acestui monument istoric se estimează o sumă de 5 milioane de lei. Despre acest hotel mai puteți citi cîteva informații și aici. Alte clădiri de valoare istorică pe cale de dispariție, inclusiv hotelul sus menționat, citiți aici.

Sursa: Pe timpuri era un loc de vis pentru oaspeții capitalei. Iată în ce stare e acum!
[online] [citat 1.03.2016]. Disponibil : http://curentul.md/social/galerie-foto-pe-timpuri-era-un-loc-de-vis-pentru-oaspetii-capitalei-iata-in-ce-stare-e-acum.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s