Monedă comemorativă „Mărțișorul”

MartisorulMărţişorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Este un simbol al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii, odată cu venirea primăverii, dar şi al speranţei, fiind dăruit celor dragi pentru a le aduce noroc şi belşug.

Mărţişorul este purtat în luna martie, ca semn al sosirii primăverii, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aduce belşug în casele oamenilor şi dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini.

Despre originea și semnificația Mățișorului accesați Mărțișorul – origine si semnificație

În anul 2007 Banca Națională a inițiat seria „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei” care include monede ce marchează indeletnicirile si cutumele naționale, păstrate și transmise continuu de-a lungul istoriei de către bastinași.

Începând cu data de 23 februarie 2015, Banca Națională a Moldovei a inclus în seria „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei” și a pus în circulație moneda comemorativă „Mărțișorul”, ca mijloc de plată și în scop numismatic.Martisor

Reversul monedei redă, în plan central, imaginea unui mărțișor-simbol al primăverii, iar în partea de jos sunt amplasate șase elemente care reprezintă imaginea stilizată a unui fulg de nea și a soarelui, în timp ce în partea de sus, urmând circumferința monedei, cu majuscule este gravată inscripția „Mărțișorul”. Aversul monedei conține Stema Republicii Moldova și anul emisiunii.

Moneda la tema „Mărțișorul” este bătută în argint, calitatea proof, are greutatea 16,5 grame, valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 1000 de exemplare.

Moneda comemorativă este ambalată în capsulă de metacrilat transparent și cutie de prezentare și este însoțită de certificat de autenticitate, redactat în limba română și engleză, pe care se găsește semnătura guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei.

Moneda se comercializează prin intermediul băncilor licențiate, la un preț de pâna la trei la sută peste cel stabilit de Banca Națională.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s