Valeria Barbas: artista improvizațiilor

Recomandăm atenției Dvs un interviu cu tînăra Valeria Barbas, care pe data de 25 februarie a vernisat expoziția „Improvizații în Alb” la Galeria „Constantin Brîncuși” din capitală. 

Valeria

Iată un fragment din interviu:

Expoziția pe care o vernisezi se numește „Improvizații în alb”. De ce „alb”?
Această denumire are o conotaţie dublă. În sens plastic, desemnează culoarea şi starea predominantă reflectată în pânze. Albul este pentru mine o culoare specială, capabilă să transmită contraste puternice şi sentimente.
Al doilea sens ar fi unul muzical, pentru că pe lângă improvizaţii în culoare pe pânză etalate pe simezele expoziţiei, noi am improvizat și la concertul din cadrul Vernisajului împreună cu Ruslan Ciotu (chitară) şi Alexandru Petriuc (chitară bas). În plus, dacă e să luăm litera (l) în paranteze vom obţine „Improvizaţii în Ab” (La bemol major).

art

Ce ai vrut să transmiți publicului prin această expoziție?
Expoziţia cuprinde peste 50 de tablouri, peisaje lirice, portrete, compoziţii abstracte aluzive cu diverse ritmuri coloristice, realizate în diverse perioade de creaţie, începând din 2000, în special, s-au format trei serii de lucrări: „Frontiere”, care urmăresc o serie de evenimente din contextul sociopolitic al ţării; „Arhetipale”, în care se abordează anumite motive folclorice, simboluri, ce ţin de rădăcinile străvechi şi de spiritualitatea poporului nostru, dar şi o serie recentă – „9 PRIVIRI ASUPRA Lunii”.

Sursa: Barbas, Valeria: „Este un lux pentru un artist să practice mai multe tipuri de artă” [interviu cu interpreta și pictorița Valeria Barbas] / consemnare : Victoria Bortă. În: Ziarul Național. [online]. [citat 1.03.2016]. Disponibil : http://ziarulnational.md/muziciana-si-pictorita-talentele-unei-tinere-din-republica-moldova/


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s