„Londra” Chișinăului

Recomandăm spre lectură un articol ce face referință la hotelul „Londra” care se afla la intersecția străzilor Pușkin și Mitropolit Varlaam și este un loc prin care trec de nenumărate ori locuitorii Chișinăului. De-a lungul anilor și-a tot schimbat destinația, fiind ba magazin, ba filială de bancă, ba pizzerie, actualmente, un magazin de telefonie mobilă, totuși din aceleași pietre a fost zidit inițial hotelul „Londra”.

În registrul monumentelor ocrotite de stat, hotelul „Londra” se poate include ca „o construcție postbelică a realismului socialist”

Hotelul Londra in originalConstruit în casa unui proprietar

Acesta și-a început activitatea la sfîrșitul anilor ‛80 ai secolului al XIX-lea în casa proprietarului Gherș Șilkrot, amplasată în acea perioadă la intersecția străzilor Pușkin și Gostinnaia.

Mai tîrziu, hotelul a fost electrificat, apoi conducătorii acestuia au intervenit și în construcția clădirii. Astfel, bucătăria a fost transferată la parterul blocului central, ocupînd două odăi spațioase, bine dotate, în apropiere de restaurant.

Ulterior, în urma unui control, efectuat de o comisie în frunte cu inginerul Gheorghe Cupcea, a fost stabilit că, după reparațiile întreprinse, hotelul „Londra” corespunde normelor tehnice și sanitare, inclusiv celor antiincendiare, privind aprobarea de a-și controla activitatea.

Oaspeții Chișinăului

Acest hotel era unul dintre localurile cele mai preferate de către oaspeții importanți ai Chișinăului, fiind și unul dintre cele mai cunoscute după hotelul „Suisse”.

Potrivit istoricilor, aici se oprise, înaintea războiului dintre Bulgaria, poetul Hristo Botev, pregătind viitorii voluntari bulgari, iar cînd a vizitat Chișinăul pentru o singură noapte, hotelul i-a găzduit pe tînărul poet Vladimir Maiakovski și confrații lui futuriști.

La începutul lui iulie 1941, clădirea a fost aruncată în aer de către comandoul NKVD-ului și distrusă în așa măsură, încît n-a mai putut fi refăcută. Arhitectul Alexei Șciusev, care peste cinci ani reproiecta Chișinăul, a construit în locul hotelului un bloc locativ.

Distrusă complet

Întrucît clădirea nu s-a păstrat nici măcar parțial, aceasta nu a fost inclusă în registrul monumentelor ocrotite de stat, dar se poate include ca „o construcție postbelică a realismului socialist, deoarece clădirea are mai mult de 40 de ani și prezintă interes”, menționează Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului Culturii.

Despre distrugerea centrului istoric ne povestește și Ludmila Năstase, directoarea Casei-muzeu „Alexei Șciusev” din capitală.

„În prezent, autoritățile așteaptă ca unele clădiri istorice să se ruineze și în locul lor să fie construite edificii noi, atunci însă s-a întîmplat altfel. Acest hotel a fost distrus mai mult de 70% și era imposibil de restaurat”, consideră specialista.

Hotel de lux

Pe lîngă hotelulLondra”, în acea perioadă au mai fost și alte hoteluri, care au răms doar în arhive. Cel mai luxos la acea vreme era hotelul „Palas”, amplasat la intersecția străzilor Alexandrovskaia și Kupeceskaia, actualul bulevard Ștefan cel Mare și Sfînt cu strada Vasile Alecsandri.

Edificiul avea patru nivele cu 120 de odăi, restaurant, cafenea, ascensor, telefon, dar și telegraf. Deși la momentul actual servirea meselor în odaie și rezervarea biletelor la transport era ceva firesc, pe atunci acestea însă erau o noutate. Ulterior, clădirea însă era o noutate. Ulterior, clădirea a avut aceeași soartă ca și hotelul „Londra”, ambele fiind distruse în cel de-al Doilea Război Mondial.

Astăzi nu a mai răms nimic din clădirea cunoscutului hotel „Londra” de la sfîrșitul secolului al XIX-lea.

Hotelul Londra azi

Număr dublu

Lanțul hotelier al Chișinăului s-a completat în acea perioadă cu noi edificii cu pretenții de cea mai înaltă clasă. La începutul secolului al XX-lea, în Chișinău funcționau aproxiamtiv douăzeci de hoteluri, construcții moderne, cu un aspect arhitectonic deosebit, care ofereau servicii de înaltă calitate.

Potrivit istoricilor, din multitudinea de hoteluri ale Chișinăului, cele mai reprezentative rămîneau trei, „centrale„: „Londra”, „Suisse” și „Palas”, aici fiind repartizați să locuiască și o parte din deputații Sfatului Țării.

Acum, numărul hotelurilor și serviciilor hoteliere s-a dublat, astfel încît locațiile de odinioară rămîn valoraose doar pentru filele „de aur” ale istoriei chișinăuiene.

Sursa: BORTĂ, Victoria. „Londra” Chișinăului. În: Ziarul Național. 2016, mart., p. 16.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s