Academia de pictură „Stati Art”

Recomandăm spre lectură un articol ce face referință la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, instituție ce dă dovadă de o performanţă deosebită şi de un mare succes în domeniul artei! În anul 2015, instituţia a sărbătorit 45 de ani de activitate, eveniment omagiat printr-o ­remarcabilă expoziţie în incinta Centrului Expoziţional „Constantin Brâncuşi”.

ex
„Formarea personalităţii artistice nu se poate baza doar pe simple noţiuni şi formule. Pictura nu este o plăcere, ci din contra, un sacrificiu, o reflecţie a trăirilor interioare ale artistului, o sinteză a intelectului, sufletului şi moralului. Pictura nu tolerează superficialul, iar un artist este un sclav care are posibilitatea de a-şi alege stăpânul: arta sau rutina.”

În discursul oficial de inaugurare a expoziţiei, ministrul Culturii, Monica Babuc, a adus felicitări directorului liceului, Nicoleta Stati, oferindu-i Diploma de Onoare pentru excelenţă şi contribuţie substanţială la edificarea culturii naţionale, promovarea unui învăţământ de calitate şi performanţe deosebite în contextul dezvoltării artelor plastice contemporane.
În cadrul aceluiaşi eveniment, cu un mesaj de apreciere pentru nivelul înalt de instruire şi de consolidare a tradiţiilor studiului academic, au venit invitaţii de onoare, reprezentanţii Institutului de Arte „I. E. Repin” din Sankt-Petersburg, Denis Vişniţkii (expert în artă, inspector în şcolile de arte din Rusia) şi Daria Kollegova (profesor de pictură şi compoziţie).
Totodată, la vernisaj liceului i-a fost decernată liceului Medalia de aur din partea Fondului şi Academiei „Sverhkartina Vyacheslav Chebotar” din Sankt-Petersburg.
Pentru a crea o continuitate a studiilor aprofundate în domeniul picturii de șevalet, de la treapta liceală la cea universitară, directorul LAAP „Igor Vieru”, Nicoleta Stati, lansează în anul curent un nou proiect cultural, fondarea Academiei de Pictură „Stati Art”. Astfel, unii dintre absolvenţii liceului vor putea opta pentru continuarea studiilor în domeniul picturii de şevalet, în cadrul academiei.
Academia de Pictură „Stati Art” este prima instituţie de învăţământ superior privată din Republica Moldova care va forma artişti plastici şi pedagogi în domeniul artelor plastice. Academia îşi lansează activitatea începând cu anul de studii 2015-2016, în colaborare cu Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, şi beneficiază de suport din partea fundaţiilor care susţin tinerii talentaţi „Voice of Art” şi „Stati Art”.
Academia oferă programul de licenţă şi pune în prim-plan studiul academic al picturii de şevalet.
Cei care tind spre profesionalism şi studii de calitate, asigurate de cadre profesorale cu un înalt grad de calificare, pot opta, din luna septembrie a anului curent, pentru continuarea studiilor superioare în domeniul artelor plastice în cadrul Academiei de Pictură „Stati Art”.
Cu siguranţă că una dintre cele mai frumoase şi înalte aprecieri pentru activitatea în domeniul culturii şi instruirii artistice, Nicoleta Stati a primit-o în anul acesta din partea preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care i-a conferit titlul onorific „Maestru în Artă”. Titlul a fost înmânat de preşedinte în luna aprilie, în cadrul ceremoniei oficiale de decernare a distincţiilor de stat şi, potrivit decretului prezidenţial, acesta i-a fost conferit Nicoletei Stati „Pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în domeniul culturii, succese în activitatea de creaţie şi contribuţie la promovarea valorilor spirituale naţionale”.

Sursa: Academia de pictură „Stati Art” [online] [citat 9.03.2016]. Disponibil : http://www.vipmagazin.md/elita/Academia_de_pictur%C4%83_%E2%80%9EStati_Art%E2%80%9D/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s