Actorul Chiril Ştirbu

Recomandăm spre lectură un articol ce face referință la actorul Chiril Știrbu. Între anii 1957-1961 a fost director al Teatrului Muzical-Dramatic „A.S. Puşkin” (în prezent Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”).

chirilActorul Chiril Știrbu s-a născut la 15 martie 1915 în comuna Broşteni, raionul Rîbniţa, Republica Moldova. A absolvit Colegiul de Actorie de la Odesa în anul 1937 şi este angajat în trupa Teatrului Muzical-Dramatic de la Tiraspol. Începînd cu anul 1940 este actor la Teatrul Academic Moldovenesc „A. S. Puşkin” (în prezent: Teatrul Naţional Mihai Eminescu). A interpretat pe scena teatrului rolul lui V. I. Lenin şi l-a dublat pe actorul B. Şciukin, care s-a produs în rolul lui V. I. Lenin în filmele „Lenin în octombrie” şi „Lenin în anul 1918”, a realizat dublarea altor filme sovietice. A fost deputat al Sovietului Suprem al RSS Moldova de legislaţia 2-4-a.

În anul 1960 primeşte titlul onorific de Artist al Poporului din URSS, iar în anul 1970 devine Laureat al Premiului de Stat al RSSM, a fost decorat cu Ordinul Lenin, Ordinul Revoluţiei din Octombrie, Ordinul Drapelul Roşu al Muncii, cu medalii.

S-a stins din viaţă la 27 august 1997 la Chișinău.

Ce roluri a avut în întreaga sa carieră artistică citiți aici.

Sursa: Chiril Ştirbu ‒ 101 de ani de la naștere  [online] [citat 15.03.2016]. Disponibil : http://moldovenii.md/md/news/view/section/543/id/7257

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s