Colecția virtuală „Chișinăul și chișinăuienii în numismatică”

Monedele comemorative sunt monede emise pentru a comemora un eveniment special sau un jubileu, o personalitate, un monument, specii de plante pe cale de dispariție ș.a. Cele mai multe monede comemorative din lume au fost emise după anul 1960, cu toate că există numeroase exemple de monede comemorative atestate anterior. În unele țări, aceste monede pot constitui doar obiecte de colecție, iar în alte, cazul Republicii Moldova, monedele comemorative pot fi folosite și ca mijloc de plată.

În Republica Moldova ele se emit, ca și moneda de circulație, de către Banca Națională a Moldovei și se fac în general din metal prețios: aur sau argint, beneficiind întotdeauna de o estetică aparte și de o execuție specială.

Prima monedă comemorativă a fost emisă de Banca Naţională a Moldovei în 1996, la cinci ani de la Proclamarea Independenței Republicii Moldova.

BNM emite monede în seriile: „Personalităţi”, „Sărbătorile, cultura, tradiţiile Moldovei”, „Monumentele Moldovei”, „Conace boierești”, „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din mun. Chișinău”, „Cartea Roșie a Republicii Moldova”, iar de curând a fost lansată seria „Femei celebre”. Acestea relevă figuri marcante ale culturii naţionale, locuri de importanţă istorică sau tradiţiile din spaţiul românesc.

Departamentul „Memoria Chișinăului” are ca prioritate valorificarea și promovarea patrimoniului local, și continuă extinderea Colecției virtuale „Chișinăul și chișinăuieni în numismatică” cu monedele comemorative emise de BNM în perioada 2014-2015 care au tangențe cu personalitățile Chișinăului și istoria orașului.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s