Artistul plastic Victor Marinescu la 75 de primăveri

ANIVERSĂRI – 2016

S-a născut într-o familie de ţărani în sudul Basarabiei la 2 aprilie 1941. Copil fiind, cum a pus mâna pe un creion, a început să facă desene din lumea şi universul său, aşa cum îl înţelegea. Acest creionaş i-a determinat destinul. După absolvirea şcolii medii din satul natal Hagi-Curda (Kamîşovka), Ismail, vine la Chişinău, unde susţine cu succes examenele de admitere la Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală”, însă nu zăboveşte prea mult aici şi, după anul trei, pleacă la Sankt Petersburg, unde susţine cu brio concursuБезымянныйl la Institutul de Arte, Muzică şi Cinematografie. Aici studiază arta monumentală şi decorativă.

Absolveşte cu menţiune prestigioasa instituţie şi se întoarce la Chişinău cu cunoştinţele acumulate şi pune bazele secţiunii Arta decorativă la Colegiul de Arte plastice „A. Plămădeală”, unde activează ca profesor. Ulterior, participă la fondarea asociaţiei de reclame din Moldova, filiala instituţiei corespunzătoare din Moscova, unde activează în calitate de pictor şef. Graţie acestei instituţii, pe străzile oraşelor, pe faţadele unor instituţii publice, în vitrinele magazinelor apare un nou colorit artistic: „Casa Mare” – creaţie de artă decorativă naţională, „La Cramă” – creaţie de arhitectură şi pictură monumentală, mozaicul „Ceasul de soare” şi altele, care au fost înalt apreciate
cu distincţii şi medalii ale EREN-ului din Chişinău şi din Moscova. Între timp, debutează cu succes la Teatrul de Operă şi Balet, la Teatrul „Luceafărul”, studioul „Moldova Film ca pictor scenograf, la Centrul de creaţie ,ARTICO”, în calitate de director artistic şi profesor.

În paralel, desfăşoară o vastă activitate pedagogică în instituţiile de artă ale statutului. Pedagog de cea mai
înaltă ţinută, maestrul Victor Marinescu şi-a adus aportul său incontestabil la modelarea unui număr considerabil de talente şi a unei generaţii de pictori.

Lucrează în diferite genuri de artă: pictură, grafică, publicitate, sculptură, compoziţii monumentale. A creat opere de pictură murală şi sculptură pentru complexele sanatoriale din Călăraşi şi Cahul. În ultimii ani, s-a manifestat şi în iconografie, creând lucrări de mare valoare, una dintre ele, cu dimensiuni de 3×2 m, fiind unicat în ţară.

Chiar şi la această vârstă onorabilă, plasticianul, pedagogul şi omul Victor Marinescu continuă cu aceeaşi inspiraţie să muncească şi să emane frumuseţe în tot ceea ce face.

BUDZA, Oleg. Maestrul Victor Marinescu la 75 de primăveri. În: Vocea poporului, 2016, 1 apr., p. 16.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s