Pictorul Florentin Leancă şi dragostea sa pentru Chişinăul vechi

Continuăm seria articolelor ce fac referință la pictorii care au avut ca inspirație străzile orașului Chișinău în picturile lor. De data aceasta este vorba de Florentin Leancă, pictorul basarabean îndrăgostit de Chişinăul vechi, cu ulicioarele sale tăcute şi casele pitice, unde sunt păstrate istoriile zbuciumate ale chişinăuienilor. Ce motivație are pentru a picta străzile Chișinăului, aflați citind mai jos.

561-florentin-leanca-840x420

„Picturile lui Florentin Leancă parcă ne invită imaginar într-o călătorie prin Chişinăul vechi, un oraş de altădată cu ulicioarele, stradelele istorice, cu căsuţe aranjate cu drag. Aşa cum un cronicar înşira pe hârtie file din istorie pentru a o lăsa strămoşilor, artistul pictează file din istoria oraşului, pentru ca viitoarele generaţii să-l cunoască aşa cum este reprezentat rustic, mioritic, cu un farmec aparte”, este de părere Mátyás Szilágyi, Ambasadorul Ungariei în R. Moldova.

Picturile cu note de nostalgie

Florentin Leancă s-a născut la 29 august 1966 în oraşul Floreşti. El a absolvit Colegiul de Arte Plas­tice „Alexandru Plămădeală” (1982-1986) şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (1993 – 1999). Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din R. Moldova din 2001. Din acelaşi an, până în 2009, este vice­preşedinte al UAP. În prezent, este profesor la Colegiul de Arte Plastice „A. Şciusev”.

Artistul a participat la mai multe expoziţii reprezentative din R. Mol­dova, România, Italia şi alte ţări. În 2001 ia Premiul „Virtuosus” pentru originalitate în creaţie, iar în 2002 – Premiul pentru tineret al UAP din Moldova. Anul 2006 îi aduce Pre­miul „Dan Hatmanu” pentru pic­tură la Salonul Naţ561-florentin-leanca2ional de Artă N. Tonitza, ediţia VIII, din Bâr­lad, România. În 2000, la Sala cu Orgă a avut prima expoziţie personală, iar în 2011, la Centrul Expoziţional „C. Brâncuşi” – expoziţia cu genericul „Urme şi umbre”.

Preşedintele UAP, Dumitru Bolboceanu, susţine că Florentin Leancă este unul dintre cei mai cunoscuţi pictori de la noi. „El este pre­zent la toate expoziţiile din ţară, precum şi la cele din România. Lucrările cu oraşul vechi parcă nu sunt pictate, ci sunt scrise în versuri despre oraşul care dispare. Descoperim în ele o notă de nostalgie, că n-am putut păstra şi preţui ceea ce am avut”, a accentuat preşedintele UAP.

Demolarea istoriei

De-a lungul carierei sale, Florentin Leancă a realizat peste 150 de picturi. Artistul face pictură abstractă, iar în ulti­mul timp tinde spre un impresionism realist, fiind îndrăgostit de Chişinăul vechi, pictat în peste 60 de tablouri, realizate în anii 2000–2015. „Mi-au atras atenţia casele vechi, care au dispărut şi pe care le-am imortalizat în imagini. Marea mea dorinţă a fost să demonstrez că avem un oraş vechi şi frumos, care trebuie preţuit. Însă, din păcate, casele vechi dispar şi aceasta se întâmplă sub ochii noştri, în pofida faptului că factorii de decizie la nivel central şi local declară că fac totul pentru a păstra Chişinăul vechi”, povesteşte pictorul.

Potrivit artistului, fiecare pictură a clădirilor şi ulicioarelor oraşului vechi este făcută în natură. „Dacă văd o clădire frumoasă, revin neapărat acolo cu şevaletul, mă plasez înaintea ei, şi încep să o pictez. Toate aceste picturi nu le fac pentru vânzare, ci pentru suflet. Ţin foarte mult la arhitectura Chişinăului, păstrată aşa cum este. Măcar să încercăm să conservăm ceea ce ne-a rămas, pentru că este istoria noastră”, adaugă Florentin Leancă.

„Priviţi oraşul Chişinău prin prisma sufletului pictorului Flore561-florentin-leanca3-1ntin Leancă – este un oraş curat, care abundă în culori albe. Albul persistă în lucrările lui – un alb care insuflă puritate. Un oraş clădit cu suflet în care fiecare se regă­seşte sufleteşte”, a constatat Mátyás Szilágyi, Ambasadorul Ungariei în R. Moldova. Florentin Leancă susţine că albul, ce predomină în picturile sale, se datorează faptului că-i place foarte mult iarna. „Nu încerc să îmbrac Chişinăul în alb, pentru că nu-şi mai justifică denumirea de „Oraşul Alb”, constată cu regret pictorul.

Sursa: Pictorul Florentin Leancă şi dragostea sa pentru Chişinăul vechi [online]. [citat 5.04.2015]. Disponibil : http://www.zdg.md/editia-print/oameni/foto-pictorul-florentin-leanca-si-dragostea-sa-pentru-chisinaul-vechi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s