Panna  Cotta: Coffe confectionary

Recomandăm spre lectură un articol ce face referință la un local din Chișinău, Panna Cotta (niște impresii, de fapt). Localul se află în centrul orașului Chișinău, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni 22, tel.: 022 200 515. Site-ul oficial al localului îl vedeți aici, iar pagina de facebook o vedeți aici.

сканирование0012

Am mers pentru prima dată la Panna Cotta să beau un ceai cu doamna Valentina. N-am avut nevoie de hartă. Pe Bodoni, mai jos de piaţa cu flori.

Am intrat. Barul din lemn masiv întunecat era în acord cu canapelele crem şi curate. Muzică în surdină. Picturi romantice. Probabil cei mai mulţi oameni asta ar şi spu­ne: o cafenea romantică, eu, însă, fiind fără mari iniţieri în romantism, am receptat exact ceea ce simţul meu practic căuta: un loc odihnitor, intim, relaxant.

Pentru ceaiuri e un meniu special care îţi recoman­dă, în funcţie de sortimentul ales, câte minute să aştepţi pentru ca infuzarea să fie perfectă. Şi alături – specialitatea casei. O panna cotta cu sirop de pomuşoare, făcut acasă de doamna Valentina. Aşa să tot comanzi un desert câtă vreme ştii că e făcut din ingrediente bio. În vitrină – prăji­turi şi torturi. Multe şi diverse. Imaginaţi-vă că doar tor­turile sunt peste 30 de sortimente. Toate de casă. Cu unt, nu cu margarină. Frişcă, nu prafuri de frişcă. Şi un client exigent simte imediat calitatea.

Aşa că, în timp ce doamna Valentina îmi povestea cum a pornit această afacere de doar şase luni de zile, deşi sunt zece ani de când aşteaptă momentul, am răsfoit me­niul. Business lunch divers, şase feluri diferite pe zi, preţ mai mult decât rezonabil.

Fiind atentă la mesele vecine, mi-am dat repede seama că tânăra cafenea are deja o clientelă fidelă. Din care nu lipsesc – după cum e de aşteptat – italienii, dornici să guste o panna cotta ca acasă. Aşa că am întrebat-o pe doamna Valentina ce părere au clienţii italieni despre pan­na cotta şi am aflat că foarte sincer şi gentil au mărturisit că nici în Italia nu au ocazia să mănânce zilnic o panna cotta atât de gustoasă. Deci dacă vi se face poftă, aici tre­buie să o căutaţi.

După cum o spun numele, exteriorul şi interiorul cafenelei, avem de-a face cu bucătăria italiană. Pe lângă desert, se pot servi paste de tot felul, fructe de mare, spe­cialităţi din somon. Asta nu înseamnă că tradiţionaliştii sunt lăsaţi de o parte. Sunt suficiente mâncăruri uşoare şi din bucătăria noastră.

Am savurat şi un desert din muslir timp în care am aflat că deja cafeneaua a fost închisă o dată, dar nu pen­tru nereguli sau probleme, ci ca să îşi extindă spaţiul. Aşa se face că deja există un al doilea etaj, numai bun pentru sărbătorile familiale. Am urcat să îl văd. Am urcat treptele robuste din acelaşi lemn întunecat şi puternic Etajul al doilea e perfect pentru cei care caută un salon de ceaiuri şi cocteiluri, gustări şi deserturi, pentru aproximativ 30 de persoane. Tot la al doilea etaj e şi un balcon cu patru mese. Abia aştept să-şi spună primăvara cuvântul ca să zbor până acolo pentru o cafea şi-o panna cotta de vanilie.

Timpul a trecut repede. Am ieşit odihnită de la Pan­na cotta. Cu gândul că cine a lucrat în învăţământ şi a făcut faţă gălăgiei colosale din timpul pauzelor, ca mine sau ca doamna Valentina, va aprecia întotdeauna o muzi­că bună, ascultată în surdină.

 Sursa: Panna Cotta. În: PUNKT, 2013, mart., pp. 182-183.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s