Caruselul cu amintiri

Recomandăm spre lectură un articol ce face referință la instalațiile distractive din Parcul „Valea Trandafirilor” care a colorat amintirile mai multor generații de copii.

Instalațiile distractive, vopsite de zeci de ori, vor continua să mai legene încă multe generații înainte, pentru că doar o singură instalație nouă costă minimum jumătate de milion de euro.

După cazul de la începutul acestui an în care două tinere au ajuns la Urgență, accidentate în caruselele din Piața Marii Adunări Naționale, pentru administratorii și vizitatorii parcului cea mai importantă este securitatea.

Testare și tehnică amănunțită

Chiar dacă modelele sovietice sunt departe de caruselele moderne, totuși acestea sunt menținute într-o stare bună, deoarece mecanismele sunt verificate în fiecare primăvară și nici un sezon nu începe fără o testare tehnică amănunțită.

„Pentru caruselele private este important să aibă venit, dar noi suntem întreprindere de stat și cel mai mult contează securitatea”, specifitcă directorul tehnic al parcului, Igor Zaharov, care ne asigură că în ultimii zece ani nu a avut parte de nicio situație excepțională.

„Roata viziunii”, „Muntele vesel”, „Viforul”, mașinuțele colorate sunt doar cîteva atracții ale parcului, care nu lasă nici un copil să treacă indiferent pe alături, de aceea administratorii încearcă să ofere vizitatorilor satisfacție, cît și siguranță.

„În fiecare an, pînă la 5 mai, susținem testarea tehnică. Comisia verifică minuțios centurile de siguranță, sisteme de frînare și sistemele hidraulice, astfel încît începem noul sezon pe deplin pregătiți”, menționează tehnicianul.

Prețuri accesibile

Ultimile achiziții ale parcului sunt nouă mașinuțe colorate. Daor una din ele costă peste cinci mii de euro și doar în cîțiva ani buni adminsitratorii vor putea recupera investiția. Cu toate acestea, prețurile bieltelor sunt accesibile.

O tură cu „Roata viziunii” costă 15 lei. Aceiași bani, vizitatorii îi achită și pentru „Muntele vesel”. La terenul pentru copii, părinții plătesc trei lei, iar pentru o plimbare cu „vaporașul”, părinții achită cinci lei. Totuși, sunt și cîteva atracțiuni care depășesc prețul de 20 de lei.

„Bunica merge cu nepoțelul și el vrea la carusele, dar bătrîna știe că nu îi vor ajunge bani pentru pîine sau pentru unt și îi dă voie doar la o atracțiune. Privești aceste scene și ți se rupe inima”, povestește emoționant tehnicianul, care insistă ca din această cauză, prețurile bieltelor să nu fie majorate.

O „roată” de jumătate de milion

Toți și-ar dori instalații mai moderne, dar caruselele nu pot fi înlocuite toate odată, pentru că termenul de exploatare încă nu le-a expirat, dar și pentru că înlocuirea cîtorva carusele ar costa milioane de lei.

Renumita „Roata” are 12 ani de cînd arată panorama orașului diferitor vizitatori. „Un șofer este responsabil pentru trei oameni din mașina lui, dar eu pentru 95, vă imaginați?”, ne întreabă serios direcotrul tehnic, care de 26 de ani activează în parc. Tot el ne informează că aceasta a costat în perioada sovietică 198 de mii de dolari, dar acum costul ei depășește jumătate de milion de euro, de aceea aceasta nu va fi schimbat prea curînd.

Vizitatori sceptici

Deși tehnicianul ne-a asigurat că instalațiile sunt sigure, totuși părinții sunt mai sceptici în această privință.

„E de-ajuns să vezi starea caruselelor și deja nu îți inspiră încredere. Noi locuim în preajmă și venim des, pentru că copiii tot timpul vor, dar ne este uneori teamă pentru siguranța lor”, spune Mihail Țacu, un tătic care se joacă cu băiețelul său la terenul pentru copii.

De teren se apropie alte două mămici cu copiii lor. „Cred că trebuie totul de schimbat. Caruselul acesta are aproape 40 de ani și e destul de vechi. La acest teren e ieftin, dar sunt și atracțiuni de 20 de lei. Pentru trei minute e cam scump”, își dă cu părerea una dintre mămici, Alexandra Chiriac.

În pofida acestor temeri, instalațiile continuă să se rotească în parcul de distracții din „Valea Trandafirilor”.

Sursa: BORTĂ, Victoria. Caruselul cu amintiri. În: Ziarul Național, 2016, 8 apr., p. 18.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s