Mereu în amintirile noastre – Emil Loteanu

”Trebuie să ne înhămăm împreună dacă vrem să avem studiou. Cinematografia înseamna industrie și mândrie socială. Producția unui film nu costă atât de mult în comparație cu luxoasele limuzine și castelele din preajma lacului” – sunt cuvintele maestrului Emil Loteanu, rostite la 16 mai 2002, când studioul ”Moldova-film” a sărbătorit 50 de ani de film moldovenesc. Au fost ultimele cuvinte spuse de marele nostru regizor în cadrul unui spațiu public din Republica Moldova. În 2003, la 18 aprilie, Emil Loteanu a plecat pentru totdeauna de lângă noi. Noi nu te-am uitat, Maestre!poze

Emil Loteanu s-a născut la 6 noimebrie 1936 în satul Clocușna, Ocnița. Se refugiază împreună cu familia în România, apoi revine în Republica Moldova. În anii 1953-1954 este actor la Teatrul Dramatic “A.S.Puskin”. Pleacă la Moscova la Școala-studio MHAT (1954-1956) la studii, actorie. Din 1956 până în 1962 studiază regia la BGIK, una din cele mai prestigioase școli în cinematografie.

Din 1962 se încadrează ca regizor la studioul “Moldova-film”, unde realizează un șir de filme care-i aduc celebritatea, atât lui, cât și studioului.  Printre ele numim: „Această clipă”, „Poienele roșii”, „Lăutarii”. În 1973 pleacă de la „Moldova-film” din cauza condițiilor vitrege pe care le creează conducerea de atunci a RSS Moldovenești în cinematografie.

În anii 1973-1983 este regizor la “Mosfilm”. Autor al mai multor filme, care au cucerit nu doar simpatia publicului, ci și premii la prestigioase festivaluri internaționale. Ne amintim de „O șatră urcă la cer”, „Gingașa și tandra mea fiară”, „Anna Pavlova”.

La Moscova se manifestă și ca pedagog, devenind conducătorul a două promoții de regizori de film în cadrul Cursurilor Superioare de Regie.

Revine în Moldova în 1985. La ”Telefilm-Chișinău” regizează pelicula „Luceafărul” (1986). Esle ales ca președinte al Uniunii Cineastilor (1987-1992). Fondeaza Asociația experimentala de creație “Phoenix-M”. Este autorul emisiunii televizate “Se caută o stea”. Fondator al publicației de film “Lanterna Magica”. Conducatorul cursului actori de teatru și film (Institutul de Arte din Chisinau). Fondeaza Teatrul Universal. Emil Loteanu este o personalitate de talie mondiala, numele lui intrând în numeroase dicționare și enciclopedii de filme din țară și de peste hotare.

Mai multe aflați de pe site-ul Web-enciclopedia filmului moldovenesc.

Astăzi, se împlinesc 13 ani de când Emil Loteanu s-a stins din viaţa.

This slideshow requires JavaScript.

http://cinema.art.md/person/150/index.html

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s