Cărți despre biblioteci și bibliotecari

În Săptămâna Creativității și Inovației care se desfășoară la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”,  Departamentul Memoria Chișinăului, a făcut o mică cercetare cu privire la cărțile ce reflectă meseria de bibliotecar. Această postare este dedicată Zilei Bibliotecarului care se desfășoară pe 23 aprilie.

Informația a fost selectată din surse de limbă spaniolă. Cărțile sunt de ficțiune și non-ficțiune, pentru adulți și copiii. Titlurile sunt indicate în original, iar adnotările sunt traduse din limba spaniolă în limba română.

Dacă mai cunoașteți și alte cărți care fac referință la bibliotecă și bibliotecar, vă rugăm să lăsați în comentariul postării, titlul și autorul cărții.

Doar primele două cărți din cele selectate și prezentate pot fi consultate la BM „B.P. Hasdeu”. Restul cărților credem noi că pot fi găsite în alte biblioteci, librării sau online.

Auto de fe de scriitorul de limbă germană, evreu originar din Bulgaria, Elias Canetti.

Prin povestea lui Peter Kien, un specialist din China și cunoscut pe plan internațional, proprietar a unei biblioteci de 25 000 de volume de care este el însuși responsabil, Canetti vorbește de pericolele de a crede că un intelectualism rigid și dogmatic, blocat în el însuși, poate prevala în rău, haos și distrugere.

Il nome della rosa de scriitorul italian Umberto Eco.

Numele trandafirului (Il nome della rosa) este un roman al scriitorului italian Umberto Eco. Este o povestire istorică, dar și o anchetă pentru găsirea criminalului, având loc într-o mănăstire italiană în anul 1327. Elemente de semiotică, analiză biblică, studii medievale și teorie literară se adaugă ficțiunii. Publicat mai întâi în limba italiană în 1980, cu titlul Il nome della rosa (Numele trandafirului), traducerea în limba română a apărut 1984. Cartea a primit Premiul pentru cea mai bună carte a anului și Premiul Strega în 1981.

Călugărul franciscan William de Baskerville ajunge într-o mănăstire în care s-a comis o crimă. El este însoțit de Adso din Melk, numit astfel după mănăstirea benedictină Stift Melk, unde a făcut primii pași în profesia de călugăr.

Pe măsură ce povestirea evoluează, alți călugări mor în mod misterios. Cele două personaje principale studiază o bibliotecă medievală labirintică, înțeleg forța distrugătoare a râsului și ajung față în față cu Inchiziția, pe care William de Baskerville o slujise în trecut, dar a părăsit-o între timp. Cu ajutorul logicii, și comițând greșeli semnalate de Adso (căruia Eco îi atribuie narațiunea), el reușește să dezlege misterul crimelor de la mănăstire, fără însă să reușească să prevină nici una.

This slideshow requires JavaScript.

Library of Gold de scriitorul american Gayle Lynds

De foarte mulți ani, regi, politicieni și istorici au căutat faimoasa bibliotecă a lui Ioan cel Groaznic, care conțineau manuscrise de valoare inegalabilă și care cuprindea toată înțelepciunea lumii. E un roman de aventuri și intrigă.

Biblioteca Nacional de scriitorul portughez Mario Crespo

Pablo Villa este un romancier care este angajat la biblioteca Națională. Împreună cu un coleg de serviciu de-al său a întreprins o investigație ce ducea la descoperirea unor lucruri inimaginabile.

Biblioteca de scriitorul portughez Gonçalo M. Tavares

E o carte ce face referință la literatură și romane, o bibliotecă a scriitorilor. E foarte interesant.

Historias imposibles de scriitorul sîrb Zoran Zivkovic

Lucrarea Biblioteca, este o povestire din romanul Historias imposibles.

La biblioteca de scriitorul spaniol Emilio Calderón

Pepe Dalmau se întoarce din New York în Madrid pentru a-și înmormînta tatăl, decedat în circumstanțe stranii, profitînd în același timp de a relua o relație veche cu vecina sa, Natalia, fiica unui librar celebru în vîrstă pe nume Santos.  Tipa, dintr-odată dispare. Santos i-a confesat tînărului că fata a fost sechestrată pentru a rupe un acord comercial: furtul unei cărți ce se află la Biblioteca Națională din Madrid, Spania.

La biblioteca de los sueños rotos de scriitorul american Peter Manseau

La vest de Massachusetts, un tînăr catolic recent venit din domeniul religei caută un job și ceea ce găsește este  aranjarea și clasificarea carții evreiești depozitate într-un depozit vechi. Fiind nevoit să ascundă identitatea sa adevărată, tînărul face descoperiri surprinzătoare, se implică într-o relație cu o femeie, de limbă și o mare minciună care va influența destinul său.

La biblioteca ideal de scriitorul argentinian Matías Serra Dradford

La mijloc de roman și documentar se vorbește despre patru vieți:  Silvio, Bruno, Lucio și în sfîrșit Theo, cititor care include în povestea sa activitățile librăriilor, cafenelelor, plimbărilor, excursiilor, memoria.

The Borrower de scriitoarea americană Rebecca Makkai

Versiunea spaniolă a cărții e El devorador de libros (Devorator de cărți). Lucy Hull, o tînără resemnată să lucreze ca bibliotecară pentru copii într-un sat îndepărat de Missouri, îl ajută pe utilizatorul său preferat – Ian Drake, un copil de zece ani obsedat de lectură – care alege cărțile ascunse de mama lui, o femeie autoritară care cenzurează toate cărțile pe care copilul vrea să le citească.

The librarian de scriitorul american Logan Belle.

Traducerea spaniolă a cărții: La bibliotecaria (Bibliotecara). Regina Finch a cîștigat postul în sediul central al Bibliotecii Publice din New York. Dar, o întîlnire întîmplătoare cu Sebastian Barnes, milionar, fotograf de succes și patron principal al centrului, își va transforma existența sa austeră și plictisitoare într-o viață plină de acțiune, lux, erotism și experiențe noi.

Bibliotecas de scriitorul argentinian  Alberto Mangel.

Este o reflexie despre biblioteca ideală, considerată spațiu, ca formă și ca imaginație.

The Grand Complication de scriitorul american Allen Kurzweil.

Traducerea în limba spaniolă a titlului este La gran complicación. Alexander Short este un bibliotecar meticulos care își petrece zilele făcîndu-și munca cu multă minuțiozitate. La ora 8 ajunge acasă, unde soția sa de origine franceză îl așteaptă concentrată fiind în producerea cărților în format 3D.

Library of the Dead de scriitorul american Glen Cooper

Doctorul Glenn Cooper a studiat arheologia la Harvard și medicina la Tufts University. În tinerețe a participat la numeroase săpături arheologice, mai ales în Anglia, dar în cele din urmă a ales o carieră în medicina. În această perioadă a început să scrie scenarii și chiar a reușit să vîndă cîteva la Hollywood, ceea ce l-a încurajat să produca un film de lung metraj, Long Distance (2005), distribuit în peste treizeci de țări. Biblioteca morților, primul său roman, a fost deja vîndut în douăzeci și cinci de țări.

Donde se guardan los libros. Bibliotecas de escritores  de scriitorul spaniol Jesús Marchamalo.

Este o bibliotecă de 20 de scriitori spanioli contemporani cunoscuți: Javier Marías, Mario Vargas Llosa, Arturo Pérez-Reverte, Jesús Ferrero, Clara Janés… Fiecare vorbește de legătura lor cu cărțile, ordinea și localizarea acesteia pe rafturi, lecturile care la momentul lor erau decisive, în timp ce bibliotecile au fost construite în timp.

Una lectura nada común de scriitorul englez Alan Bennet.

Vizita ocazională a unui  bibliobús a reginei Marii Britanii, Isabel II poate fi poarta unei mari schimbări. Este o carte amuzantă despre importanța de a te converti într-un „cititor”.

Des bibliothèques pleines de fantômes de scriitorul francez Jacques Bonnet.

Bibliotecile sunt chipul și asemănarea complexității noastre interioare vii. În cele din urmă formează un labirint din care, spre placere imensa si periculoasa, noi nu putem niciodată merge perfect. Este un mic tratat despre arta de a trai cu prea multe cărți.

La pasión por los libros. Un acercamiento a la Bibliofilia de scriitorul mexican Francisco Mendoza Díaz-Maroto.

Este o lectură esențială pentru cei care doresc să se apropie de lumea bibliofililor și de aceste boli frumoase de colecționare a cărților. Cu un limbaj clar și un ritm narativ genial, susținut pe un fundal de erudiție, autorul ne ia de mînă pentru a ne arăta aspectele cele mai relevante ale științei bibliofilice.

La biblioteca de noche  de scriitorul argentinian Alberto Manguel.

Alberto Manguel, care și-a dorit să fie bibliotecar încă din tinerețe, ne arată în romanul său La biblioteca de noche pasiunea sa pentru cărți și pentru spații, mitice în unele cazuri și care au fost gazde de-a lungul secolelor.

La biblioteca de Babel de scriitorul argentinian Jorge Luis Borges.

Povestirile lui Borges s-au editat pentru prima dată în „El jardín de los senderos que se bifurcan”. Povestea este o speculație a unui univers compus dintr-o bibliotecă avînd toate cărțile posibile, dintre care sunt cărți ce sunt aranjate în mod arbitrar, ori fără o ordine anume încă dinainte existenței omului.

Gógar y el misterio del punto infinito de scriitorul José Luis Saorín.

Este o carte pentru tineri, dar și pentru adulți, plină de intrigă și mister acțiunea cărora are loc nîtr-o bibliotecă. Detectivul amator Gógar este implicat într-un asasinat al unui om din bibliotecă, iar cărțile sale vor ajuta la rezolvarea misterului. O pistă duce la alta, ca și cărțile: o carte duce la alta.

La bibliotecaria de Auschwitz de scriitorul aragonez Antonio G. Iturbe.

…Rudi Rosenberg este de aproape doi ani la Birkenau, iar asta este o adevărată isprava. O întîmplare ciudată care l-a transformat într-un veteran de nouăsprezece ani și i-a fost de folos pentru a obține un post de registrator, care consta în a ține la zi registrele de intrare și ieșire ale celor internați, într-un loc unde deplasarea persoanelor este în mod tragic constantă. Este o slujbă foarte prețuită de naziști, care sunt meticuloși chiar și cînd omoară. De aceea, Rudi Rosenberg nu poartă uniformă în dungi a deținuților convenționali.

Los amantes encuadernados de scriitorul Jaime Armiñán.

Poate o bibliotecară să se îndrăgostească de propriile cărți? Un roman interesant în care dragostea vine din literatură, între pereții unei biblioteci.

Surse:

Libros sobre bibliotecas [online]. [citat 21.04.2015]. Disponibil : http://soybibliotecario.blogspot.md/2014/04/libros-sobre-bibliotecas.html?spref=fb

Bibliotecare de la Auschwitza [online]. [citat 21.04.2015]. Disponibil :  http://www.elefant.ro/carti/fictiune/literatura-contemporana/bibliotecara-de-la-auschwitz-246117.html

Numele trandafirului [online]. [citat 21.04.2015]. Disponibil :  https://ro.wikipedia.org/wiki/Numele_trandafirului

Biblioteca morților [online]. [citat 21.04.2015]. Disponibil :  http://www.elefant.ro/carti/fictiune/literatura-de-divertisment/horror-thriller-mystery/biblioteca-mortilor-52598.html

Advertisements

3 thoughts on “Cărți despre biblioteci și bibliotecari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s