Bibliotecarii în cinema

În Săptămâna Creativității și Inovației care se desfășoară la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”,  Departamentul Memoria Chișinăului, a făcut o mică cercetare cu privire la filmele ce reflectă meseria de bibliotecar. Această postare este dedicată Zilei Bibliotecarului care se desfășoară pe 23 aprilie.

Cinematografia are istorii în care bibliotecarii sunt protagoniști, ori, cel puțin joacă un rol important. O manieră de a șaptea artă este munca lor liniștită pentru promovarea lecturii, de a promova și proteja cultura, deși, ei trebuiau să se convertească în aventurieri îndrăzneți ori bibliotecari atipici.

Stăpînul cărților

Titlul original: The Pagemaster

THE PAGEMASTEREste filmat în anul 1994 în Statele Unite ale Americii. Filmul este regizat de Joe Johnston și Pixote Hunt, iar actorii care au jucat în film sunt Macaulay Culkin, Christopher Lloyd, Ed Begley Jr., Mel Harris, Stephen Sheehan, Brandon McKay.

Despre film:

Fugind de o furtună, un băiat fricos a ajuns la o bibliotecă misterioasă, unde, din cauza umezelii solul a alunecat, s-a lovit la cap și și-a pierdut cunoștința. Începînd din acest moment, a participat la o aventură încredibilă acompaniat fiind de personaje ce au multe istorii de povestit.

Poveste fără sfîrșit

Titlu orginal: Die unendliche Geschichte 

Titlu în limba engleză: The Neverending Story

A fost filmat în anul 1984 în Germania. Filmul este regizat de Wolfgang Petersen, iar
actorii sunt Barret Oliver, Noah Hathaway, Moses Gunn, La_historia_interminable-636909335-largeTami Stronach, Patricia Hayes, Sydney Bromley, Thomas Hill, Deep Roy.

Despre film:

Ascuns în podul colegiului, Bastian devorează o carte enigmatică în timpul orelor de studiu. „Povestea fără sfîrșit” relatează distrugerea progresistă a Regatului Fantastic. O anumită „Nimeni” misterioasă distruge țara și creaturile misterioase ce locuiesc acolo. În timp ce citea cartea, Bastian realiza că salvarea Regatului Fantastic depinde de el; și constă în a intre în interiorul cărții.

Fahrenheit 45

Titlu original: Fahrenheit 451

A fost filmat Fahrenheit451Bîn anul 1966 și este regizat de François Truffaut. Fahrenheit 451 este un film  realizat în anul 1966 de François Truffaut, scenariul având la bază romanul cu același nume de Ray Bradbury. Filmul este regizat de François Truffaut, avându-i în rolurile principale pe Julie Christie, Cyril Cusack și Oskar Werner. Într-un viitor opresiv, un pompier a cărui datorie este de a distruge toate cărțile începe să pună la îndoială sarcina lui. Temperatura de 451 grade Fahrenheit (aprox. 233°C) este declarată a fi „temperatura la care hârtia începe să ardă”.

Închisoarea îngerilor

Titlu original: The Shawshank Redemption

Despre film:

Cadena_perpetua-576140557-largeÎnchisoarea îngerilor (titlul original The Shawshank Redemption) este un film american din anul 1994, scris și regizat de Frank Darabont. Filmul este o ecranizare după nuvela lui Stephen King, Rita Hayworth and Shawshank Redemption, publicată inițial în colecția Anotimpuri diferite din 1982. Actorii principali sunt Tim Robbins în rolul lui Andy Dufresne și Morgan Freeman ca Ellis Boyd „Red” Redding. La imdb.com filmul are cotația de 9.2/10 iar în Top 250: #1. Închisoarea îngerilor este povestea vieții lui Andy Dufresne aflat în închisoare după ce este condamnat pe nedrept pentru uciderea soției sale și amantului acesteia.

Serialul TV Bibliotecarii

Titlu original: The librarians

Serialul a fost filmat în anul 2014 în regia lui Jonathan Frakes și a lui Dean Devlin, iar în rolurile principale fiind John Larroquette, Noah Wyle, Lindy Booth

the-librarians-557155lDespre film:

Serialul Bibliotecarii are în centru o organizație antică ascunsă sub Biblioteca Publică Metropolitană din New York, care protejează lumea de realitatea magică și secretă care ne încojoară. Acest grup interesant de personaje rezolvă mistere imposibile, luptă cu amenințările supranaturale și recuperează artefacte puternice din întreaga lume. Printre obiectele păstrate în Bibliotecă se află Chivotul Legământului, Lancea Sfântă, Potirul Sfânt și Excalibur. Doar cineva cu priceperi speciale poate aduna și proteja aceste artefacte și, mai important, se poate asigura că nu cadă în mâini greșite.

Dacă mai cunoașteți filme ce fac referință la acest subiect, lăsați un comentariu.

Selecție și traducere din limba spaniolă: Daniela Gorincioi

Surse:

Bibliotecarios de película [online]. [citat 22.04.2015]. Disponibil :  http://soybibliotecario.blogspot.md/2016/03/bibliotecarios-de-pelicula.html

The Pagemaster [online]. [citat 22.04.2015]. Disponibil :    http://www.filmaffinity.com/es/film544632.html

Something Wicked This Way Comes [online]. [citat 22.04.2015]. Disponibil :  http://www.filmaffinity.com/es/film868438.html

The librarians [online]. [citat 22.04.2015]. Disponibil :   http://www.cinemagia.ro/filme/the-librarians-594210/

Party Girl [online]. [citat 22.04.2015]. Disponibil :  http://www.filmaffinity.com/es/film246657.html

Fahrenheit 451 [online]. [citat 22.04.2015]. Disponibil :    https://ro.wikipedia.org/wiki/Fahrenheit_451_(film)

Închisoarea îngerilor [online]. [citat 22.04.2015]. Disponibil :  https://ro.wikipedia.org/wiki/%C3%8Enchisoarea_%C3%AEngerilor

Advertisements

One thought on “Bibliotecarii în cinema

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s