”Vin să vă explic: numai timpul rodește”. Anatol Codru

ANIVERSĂRI 2016

Pe data de 1 mai anul curent, se împlinesc 80 de ani de la nașterea poetului și cineastului Anatol Codru. S-a născut în satul Malovata-Nouă, județul Dubăsari. A decedat la 17 august 2010, or. Chișinău.

codru_02

Face șapte clase primare în satul natal, apoi absolvește școala medie în orașul Dubăsari. În 1958 a intrat la facultatea de litere a Universității de Stat din Chișinău, pe care o termină în 1963.

Fiind student, debutează cu volumul de versuri „Nopți albastre” (1962). În 19CodruWebSite68 realizează primul său film documentar „Trânta”. Între anii 1969-1971 absolvește Cursurile Superioare de Regie de la Moscova. Din 1971 este angajat ca regizor la studioul „Moldova-film”.

La „Moldova-film” se afirmă, în primul rând, ca regizor de filme documentare. Realizează o serie de pelicule remarcabile printre care: „Alexandru Plămădeală”(1969), „Bahus” (1969), „Arhitectul Șciusev” (1970), „Vasile Alecsandri” (1972), „Ion Creangă” (scenariul, 1973, mai târziu, în 1998, va realiza un documentar de lungmetraj, cu elemente de joc artistic – „Ion Creangă” (scenariul și regia), „Neam de pietrari” (1975), „Pușkin în Moldova”(1982) ș.a.

Anatol Codru a știut să observe viața și să înregistreze pe peliculă evenimente și pagini de cultură irepetabile. Astfel, datorită spiritului său de observație, atitudinii plină de respect față de tot ce e talentat, avem astăzi în patrimoniul cinematografic primul și unicul film despre ansamblul etnofolcloric „Tălăncuța” (1986) care, la acea vreme făcea abia primii pași, un ansamblu care s-a dovedit a fi viguros și valoros și care a rezistat în timp, promovând noi talente și noi creații etnofolclorice. Regizorul Anatol Codru este semnatarul documentarului „Sînt acuzați martorii” despre soarta deplorabilă a râului Nistru, film care este actual și-n prezent.

I-a conscrat un documentar lui Nicolai Costenco („Eu, Nicolai Costenco”, 1989), poet și scriitor, arestat după un denunț de autoritățile sovietice în 1940 și dus în Siberii de gheață, de unde s-a întors în 1955.Capodopera vieții sale este considerat documentarul de lungmetraj „Eminescu”, asupra căruia a muncit ani în șir, finalizat și lansat pe ecrane în 1998.

Anatol Codru a fost Președinte al Uniunii Cineaștilor timp de 10 ani: din 1993 până în 2003. Meritele sale au fost înalt apreciate, fiind ales membru titular activ al AȘM, membru de onoare al Academiei Internaționale de Film „Nika” din Rusia.

A făcut și regie de teatru la Teatrul „Alexie Mateevici” și a continuat să scrie poezie, editând mai multe cărți. Într-adevăr, numai timpul rodește, iar timpul numit Anatol Codru a rodit din belșug.

                         Larisa Ungureanu, dr. în studiul artelor

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s