Strada Nicolae Dimo în imagini

Orașul Chișinău nimerește deseori în obiectivul aparatelor de fotografiat, însă imaginile rezultate nu sunt neapărat atrăgătoare. În cele mai multe cazuri fotografiile reflectă problemele orașului: gropile de pe străzi, gunoiul, actele de vandalism, marcajul rutier inadecvat sau aproape inexistent, stațiile de așteptare devastate, câinii vagabonzi, trotuarele stricate, clădirile ruinate, construcțiile ilegale ș.a. Toate aceste fotografii sunt intens promovate în cadrul știrilor și contribuie, volens nolens, la crearea unei atitudini negative față de oraș, la nepăsare, la delăsare, iar neglijența față de orice muncă începută și neterminată este privită ca un fapt firesc, „specific tuturor lucrărilor din oraș”.

Desigur, nu negăm faptul că există și imagini pozitive, frumoase, promovate de diverși fotografi, bloggeri, jurnaliști, simpli citadini, însă numărul acestora este prea mic în comparație cu cei ce „văd orașul în culori sumbre”. Iată de ce ne-am propus să realizăm o serie de postări cu imagini nemaipomenite, extraordinar de frumoase din orașul Chișinău. Prima postare, din această serie, include imagini din strada Nicolae Dimo, sectorul Râșcani, Capela în memoria voluntarilor bulgari – monument de arhitectură și istorie de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău la inițiativa Academiei de Științe.

Capela a fost construită în 1882 în cinstea victoriei armatei ruse în războiul ruso-turc din 1877-1878. În 1969 în incinta capelei este inaugurat Muzeul memorial al voluntarilor bulgari din Chișinău. În Chișinăul anului 2016 capela, revenită la misiunea sa inițială, arată divers și reprezintă un loc iubit de chișinăuieni. Imaginile surprinse de noi reflectă o zonă ca-n poveste.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s