Elena Budeanu, chimist, profesor universitar

Recomandăm spre lectură un articol despre Elena Budeanu, specialist în domeniul chimiei, originară din orașul Chișinău.

ANIVERSĂRI – 2016

S-a născut la 20 mai 1916, la Chișinău. A decedat la 7 octombrie 1992. A făcut studiile primare și liceale la Chișinău. După absolvirea liceului (1934) s-a înscris la secția Fizico-chimică a Facultății de științe de la Universitatea din Iași. În 1938 și-a trecut examenul de diplomă, iar în 1939, a absolvit Seminarul Pedagogic Universitar Iași. Își susține teza de doctorar cu tema Acțiunea izosulfocianaților asupra benzoinoxinelor. În 1940 a fost numită asistent la disciplina Chimie organică. Aici a parcurs, succesiv, toate treptele ierarhiei universitare: șef de lucrări (1946), conferențiar (1962) și profesor titular (1967).

Este membru al Consiliului profesoral al Facultății de chimie (1967-1972, șef al Catedrei de chimie generală (1968-1972), șef al colectivului de chimie din Catedra de biologie animală a Facultății de biologie, geografie și geologie a Universității Al. I. Cuza. Din 1976, a activat în ccalitate de profesor consultant. În îndelungata sa activitate didactică (aproape 40 de ani), a predat cursuri de Chimie organică, Metodica predării chimiei, Teorii fundamentale ale chimiei, la Secția de filozofie, Chimie generală, la Facultatea de fizică și la Secția de biologie.

Paralel cu activitatea de predare a cursurilor, a condus lucrări practice de laborator,  îndrumat practica pedagogică a studenților de la Facultatea de chimie a antrernat și inițiat studenții în munca de cercetare științifică. În cercetările sale, a urmărit sinteza unor noi compuși organici prin interacțiunea izosulfocianaților cu benzoinoximele și hidrazida acidului orto-aminobenzoic etc. A efectuat cercetări în domeniul metodicii predării chimiei. Biografia sa a fost inserată în The International Who’s Who of Intellectuals, ed. 1986. În colaborare cu alții autori a editat manualul Lucrări practice de chimie generală (1984).

Sursa: ȘVEȚ, Maria. Elena Budeanu. În: Calendar Național 2006. Chișinău, BNRM, 2006, p. 156.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s