Biserica Sfîntul Gheorghe din Chișinău

Recomandăm un articol ce face referință la biserica Sfîntul Gheorghe din Chișinău.

Construcția Bisericii „Sfîntul Gheorghe” a fost aprobată la 22 mai 1814. Zidirea a început în același an în centrul istoric al orașului Chișinău, cu binecuvîntarea Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni. Lucrările au demarat sub îndrumarea preotului Gheorghe, ajutat de conaționalii săi bulgari. Unul din arhitecții locașului a fost arhimandritul Ioanichie, invitat din Sankt Petersburg.

Biserica a fost realizată sun influența schimbărilor stilistice de la cumpăna secolelor XVIII-bisXIX, fapt care a contribuit, pe de o parte, la menținerea unor particularități ale bisericilor autohtone, iar pe de altă parte, la modificarea aspectului lor obișnuit, adus de stilurile europene: neoclasicismul și barocul. Stareț al bisericii a fost numit protoiereul Costin Stavaraki, care a slujit pînă în anul 1830. Construcția a fost terminată către anul 1818 și la 3 noiembrie a fost sfințită de către Dumitru, episcop de Bender și Akkerman, vicar al Chișinăului. Anul oficial de finisare a lucrărilor este 1819, cînd a fost instalat Iconostasul.

În perioada interbelică serviciile divine se oficiau în limbile române și rusă. În urma cutremurului devastator din vara anului 1940, biserica a avut de suferit esențial. În anul 1959 biserica  a fost închisă, servind ca depozit și pierzînd ca depozit și pierzînd toate podoabele interioase, icoanele i iconostasul. Multe icoane au fost pictate de pictorul Evgheni Pomelnicov și de Vladimir Babin, iar în 1978 edificiul a fost declarat monument de arhitectură ocrotit de Stat, după care a fost efectuată restaurarea, păstrîndu-i-se formele inițiale fără adaosuri și modificări.

Odată cu renașterea națională biserica a fost întoarsă credincioșilor, deveind centru spiritual al parohiei ruse din Chișinău, iar în calitate de paroh a fost numit protoiereul Nicolai Florinski. În 1990 biserica a fost sfințită. În 1991 aici își începe activitatea Școala de duminică, iar din 1994 și pentru copii. În biseircă a fost sfințit al doilea pristol (1994). În vara anului 1998, a fost celebrat jubileul de 180 de ani de activitate a sfîntului locaș.

Sursa: ȘVEȚ, Natalia-Maria. Biserica Sfîntul Gheorghe din Chișinău. În: Calendar Național 2014. Chișinău, S. n., 2014, pp. 190-191.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s