Secţia endoscopie de la Centrul de Diagnostic German din Chișinău

Recomandăm spre lectură un interviu cu medicii-endoscopist Frauke Korkisch,  Petra Baumann și Alexandru Guțu, directorul general al Centrului de diagnostic German, unde relatează despre deschiderea unei secții endoscopice la Chișinău, în conformitate cu cele mai înalte stan­darde germane.

Cum își imaginau anterior moldovenii o investigație endoscopică? O procedură destul de neplăcută dar necesară.

Secţia endoscopie activează la CDG începând cu luna august, 2010, în conformitate cu cele mai înalte stan­darde germane oferind, în premieră pentru Moldova, endoscopie de clasa HD, însumând investiţii de aproxima­tiv 5 milioane lei. De instruirea persona­lului Secţiei se ocupă specialişti de la cele mai prestigioase instituţii de profil din Germania. Clinica „Praxis AM Glockengiesserwall”, spre exem­plu, una dintre cele mai bune din Germania la capitolul investigaţii endoscopice, specialiştii acesteia fiind bine cunoscuţi în lume. Doi dintre aceştia, dna Frauke Korkisch, mana­gerul clinicii, şi dna Petra Baumann, medic-endoscopist cu o experienţă de 20 de ani, au sosit la Chişinău pentru a-şi împărtăşi cunoştinţele în domeniu colegilor de la Centrul de Diagnostic German. Acestea, dar şi directorul general al Centrului de Diagnostic German, Alexandru Guţu, vin cu detalii…

Care a fost scopul sosirii dvs. la Chişinău?

Frauke Korkisch: Am sosit pentru a asista centrul medical în des­chiderea secţiei de endoscopie. Mai exact, să continuăm instrui­rea personalului începută încă în Germania, să indicăm algoritmul de prestare a procedurilor în conformitate cu rigorile europene, să diseminăm experienţa noastră de utilizare a echipamentelor inalt tehnologice cu care a fost dotat Centrul de Diagnostic German.

Cum au loc investigaţiile endoscopice la clinica dvs. din Hamburg?

F.K.: Avem mare grijă de confortul pacienţilor. Pentru a evita senza­ţiile de durere, majoritatea proce­durilor sunt efectuate cu aplicarea anesteziei. Pacientul îşi revine în jumătate de oră, practic, fără a simţi ceva.

Cum au loc investigaţiile endoscopice la Centrul de Diagnostic German?

Alexandru Guţu: Absolut la fel ca şi la clinica din Hamburg. Este amuzant să ne amintim cum primul nostru pacient, apropo, era un cetă­ţean al Israelului, când şi-a revenit după procedură, a fost foarte uimit să afle că totul s-a finisat. Pentru a asigura un nivel european al stan­dardelor şi dezinfectării, Centrul de Diagnostic German a achiziţionat utilaje dintre cele mai performante de care nici chiar în Germania nu dispun toate clinicele. În acest sens am reuşit să devansăm nu doar instituţiile din ţară, dar chiar şi pe multe dintre cele europene.

Care este specificul utilajelor instalate la centrul medical?

K.: În secţia de endoscopie dis­punem de echipamente endoscopice de rezoluţie înaltă „Olympus ELVIS EXERA II 180 High Definition” care aplică două tehnologii perfor­mante – High Definiton şi Narrow­band Imaging. Ultima permite specialistului-endoscopist să vadă cele mai mici detalii, inclusiv cele mai precoce stadii de cancer imposibil de depistat cu ajutorul altor utilaje. Graţie tehnologiei High Definition obţinem o imagine mai clară şi, re­spectiv, putem stabili un diagnostic precis reducând şi însăşi perioada de investigaţie care durează vreo 5 minute, dar ţinând cont şi de tim­pul necesar pacientului pentru a-şi reveni, cca o jumătate de oră.

G.: Am impus cerinţe foarte înal­te vizavi de tot ceea ce se numeşte dezinfecţie. Din diferite motive (fi­nanţare insuficientă, lipsa standar­delor de rigoare), în unele clinici de model vechi, dezinfectarea se re­duce la spălarea endoscopului în­tr-un recipient cu soluţie de săpun, procedură care prezintă un pericol de infectare a pacientului. Spre deosebire de ei, am implementat din start standarde germane şi am investit mijloace importante ca să. achiziţionăm echipamente high-tech pentru dezinfectarea şi sterili­zarea aparatajelor endoscopice. O singură instalaţie pentru dezinfec­tarea endoscoapelor ne-a costat 55 mii USD.

G.: Care maladii pot fi diagnosticate cu ajutorul investigaţiilor endo­scopice?

Petra Baumann: Dacă ne referim la gastroscopie, atunci această tehnologie ne permite să depistăm inflamația intestinului, ulcerul stomacal și al duodenului, cancerul, bolile cronice ale tractului gastro-intestinal, precum și să verificăm fonul microbian al pacientului. Prin intermediul colonoscopiei sunt identificați polipii care ar putea conține celule canceroase existînd posibilitatea de a fi extrași chiar în timpul procedurii.

Cât costă astfel de proceduri în Germania şi în Moldova?

B.: în Germania, pentru o inves­tigaţie endoscopică, pacientul achi­tă de la 300 la 400 euro, iar pentru colonoscopic – peste 500 euro.

G.: La Centrul de Diagnostic German aceste proceduri costă 540 şi, respectiv 740 de lei, incluzând şi anestezia, adică practic de 10 ori mai puţin decât în Germania. Toto­dată, noi utilizăm aceleaşi echipa­mente, chiar şi preparate pentru anestezie produse de compania germană „Bayer”.

 

Sursa: Frauke Korkisch, Petra Baumann & Alexandru Guţu [interviu cu managerul clinicii germane „Praxis AM Glockengiesserwall” Frauke Korkisch, medicul-endoscopist Petra Baumann și Alexandru Guţu, directorul Centrul de Diagnostic German de la Centrul Diagnostic German]. În: VIP Magazin, 2010, sept., pp. 80-81.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s