Denumiri italiene pe străzile capitalei

                                                                                      Săptămâna culturii italiene în Republica Moldova

                                                                                                                         bandieraitaliana        Flag_of_Moldova.svg

Astăzi la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a avut loc Ceremonia de deschidere a Săptămânii culturii italiene în Republica Moldova (27 mai – 2 iunie 2016) organizată sub patronajul Ambasadei Italiei la Chişinău şi Ambasadei Republicii Moldova la Roma.

Departamentul “Memoria Chişinăului” al Bibliotecii Municipale “B.P. Hasdeu” propune o serie de materiale despre spiritul italian în Chişinău care vor fi publicate pe parcursul săptămânii.

Primul articol se referă la străzile care poartă numele oraşelor italiene (Milano şi Torino) şi o strada care poartă numele poetului italian Dante Alighieri.

 

strada MilanoStrada Milano este localizată în sectorul Buiucani, cartierul Sculeni. Denumirea anterioară strada Zelenaia. Începe de la Calea Ieșilor și continuă până la str. Golia. Poartă numele orașului Milano, centrul administrativ al regiunii Lombardia din nordul Italiei. Oraşul a fost întemeiat în jurul anilor 400 î.H. În prezent – important centru industrial, comercial, financiar, cultural şi ştiinţific, cunoscut prin faimoasele sale monumente: Domul, cea mai mare construcţie gotică din Italia, biserici (secolele IV-XV), palate (sec. al XV-lea); muzee, galerii. În Milano se află şi celebrul Teatru de Operă „La Scala” şi cunoscuta pictura a lui Leonardo da Vinci „Cina cea de taină” (biserica Santa Maria delle Grazie). Milano are aproximativ 1,3 milioane locuitori.

În aceasta strada se află Centrul Militar al Municipiului Chișinău, Cimitirul Evreiesc.

Strada Torino se află în sectorul Buiucani, cartierul Bariera Sculeni, începe de la strada Milano și este paralelă cu strada Bariera Sculeni. Denumirea anterioară stradela Zelenâi. Este o strada mică. Poartă numele orașului Torino, un important centru industrial în nord-vestul Italiei. Este situat pe malul stâng al râului Pad, aproape de confluența acestuia cu râurile Sangone, Dora Riparia şi Stura di Lanzo. Oraşul se află la poalele Alpilor Occidentali, la mai puţin de 100 de kilometri de graniţa cu Franţa. Cu mai bine de 900 de mii de locuitori, este cel mai mare oraș şi, totodată, capitală a regiunii Piemont, dar și a provinciei omonime. Torino a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă din anul 2006. Are o cultură bogată și este cunoscut pentru numeroasele sale galerii de artă, restaurante, biserici, palate, teatre, piețe, parcuri, grădini, biblioteci și muzee.

strada DanteStrada Dante este localizată în sectorul Botanica, cartierul Munceşti. Începe de la şoseaua Munceşti, se intersectează cu strada Cetatea Albă şi se termină în apropierea străzii Sarmizegetusa. Denumirea anterioară stradela Kaspiiskii-2.

Poartă numele poetului Dante Alighieri (29.05.1265; Florența, Italia – 14.09.1321; Ravenna, Italia), scriitor italian, primul titan al Renaşterii italiene, implicat şi în rivalitățile politice din Florenţa. Preocupări diverse: un tratat etico-filosofic (Banchetul), un studiu de filologie romanică (Despre limba populară); un tratat politic antipapal (Despre monarhie). În literatură ilustrează „dulcele stil nou” prin Rimele şi Viaţa nouă, operă în versuri şi proză, primul roman autobiografic. O capodoperă a literaturii universale și prima în literatura europeană modernă este poemul alegoric Divina comedie.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s