Lucreţia Bârlădeanu la aniversare

Aniversări 2016

lucretia barladeanuAstăzi se împlinesc 60 de ani de la nașterea poetei, prozatoarei şi eseistei Lucreţia Bârlădeanu, profesoară de limba română, conferenţiar universitar la Catedra de Teatrologie şi Literatură Universală a Academiei de Arte. S-a născut la 30 mai 1956, în satul Tătărăuca Veche, Soroca. A absolvit Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” (1979).

Susţine şi publică teza de doctor în filologie cu tema „Sentimentul naturii în poezia lui Eminescu”, lucrare apărută ulterior în volum la Editura „Cartier”. Îmbină activitatea literară cu cea de pedagog. A fost profesoară de română la şcoala din satul natal, apoi lector-asistent la Catedra de limba şi literatura română a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” (1982-1988), lector superior şi conferenţiar universitar la Catedra de teatrologie şi literatură universală a Universităţii de Arte (1988-1998) din Chişinău. Debutează în 1988 cu volumul de versuri „Rouă de cuvinte”, urmat de alte cărţi – „Clipe de păsări”, „Capitalul din Para Sângelui”, „Dealul Drăguţei”, „Scrisori din Paris” etc.

Lucreţia Bârlădeanu beneficiază de mai multe burse de studii în Franţa, unde se stabileşte în 1998, având drept obiect de studiu exilul românesc în multiplele lui ipostaze. Publică, la această temă, volumul „Dialoguri pariziene”, 2005, şi „Secolul nomazilor”, 2006. Lucreţia Bârlădeanu este membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova şi a Uniunii Scriitorilor din România.

Referinţe bibliografice:

  1. TRIFAN, Călina. Bârlădeanu, Lucreţia. În: Dicţionarul scriitorilor români din Basarabia 1812-2010. Chişinău: Prut Internaţional, 2010, pp. 43-44.
  2. Lucreţia Bârlădeanu: Mă aflu pe podul de aur: circul mereu între Paris şi Chişinău [online] [citat 30.05.2016]. Disponibil: http://www.timpul.md/articol/lucretia-barladeanu-ma-aflu-pe-podul-de-aur-circul-mereu-intre-paris-si-chisinau-29213.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s