Stema Municipiului Chișinău

La data de 8 august se împlinesc 25 de ani de la aprobarea actualei steme a municipiului Chișinău, realizată de maestrul Gheorghe Vrabie.

downloadStema municipiului Chişinău, realizată de maestrul Gheorghe Vrabie, a fost aprobată la 8 august 1991 de către Comitetul Executiv al Consiliului municipal Chişinău de deputaţi ai poporului, care a decis reproducerea acesteia, începând cu 31 august 1991, pe ştampile­le, blanchetele, insignele oraşului, pe obiectele designului urban şi pe cele de informaţie.

Varianta actuală se bazează pe stema municipiului Chişinău introdusă prin decretul regal din 31 iulie 1930, cu următoarea descriere oficială: „Pe scut albastru, o acvilă de aur, cu aripile lăsate în jos, privind spre dreapta. Peste tot: stema Moldovei. Scutul timbrat de o coloană murală cu 7 turnuri, care simbolizează şapte coline pe care este situat Chişinăul”.

În 1929, regele României Carol II a conferit Chişinăului, pentru merite deosebite în renaşterea naţională a Basarabiei, un vultur de aur pe un blazon gotic azuriu cu coroana municipiului deasupra, iar pe pieptul vulturului – un cap de bour în blazon roşu. Această stemă elaborată de o comisie de heraldişti sub conducerea lui Paul Gore a fost aprobată drept stemă a Chişinăului şi până în prezent nu a fost anulată legislativ nici de România, nici de Republica Moldova.

Referințe:

NEMERENCO, Valeriu. Administrația Municipiului Chișinău. Model european. Chișinău: Prut Internațional, 2009, p. 230.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s