Artistul plastic Ion Daghi: 80 de ani de la naştere

ANIVERSĂRI 2016

Născut pe 16 august 1936, în comuna Olișcani, județul Orhei,  Ion Daghi și-a făcut studiile la Școala Republicană de Arte Plastice (1952-1960) din orașul Chișinău și la Academia de Arte și Design din Harkov, Ucraina (1962-1967). Din 1980 este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din RM, iar din 1990 – doctor în pedagogie și conferențiar universitar.

DAGHIIon Daghi a participat la numeroase expoziții, simpozioane și conferințe naționale și internaționale. Și-a expus lucrările la diverse saloane din R. Moldova, România, Franța, Rusia și în alte țări. Totodată, a realizat mai multe lucrări monumentale în diverse instituții de la noi și de peste hotare.

Prin eminesciana plastică a devenit cunoscut în întreaga lume, iar volumul său „Compoziția decorativă frontală”, apărut în 2010, este considerat cel mai bun manual în arta plastică contemporană din RM. În 1990 realizează o serie de compoziții în pictură parietală pentru Sala biosferei a Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală din capitala RM.

O temă aparte în creaţia sa o constituie poetul Mihai Eminescu, prin eminesciana plastică aDAGHI 2 devenit cunoscut în întreaga lume.

Ion Daghi a reușit să se manifeste în mai multe domenii, fiind, în același timp, profesor la Universitatea Tehnică din Moldova și la Universitatea de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. În calitate de pedagog și om de știință, a fost conducător de teze pentru mulți doctoranzi.

Ion Daghi este inclus în catalogul-bibliografie „Chişinăul în pictură”, elaborat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, cu lucrările: Salut cu focuri de artificiu. Piaţa Marii Adunări Naţionale, Arhitecţi, Portretul lui Ion Paulencu, Casa babei, Plasticianul Mihai Grati, Portretul doctorului în pedagogie Virgil Mândâcanu, Portretul lui Teodor Ţîrdea, Aurel David, Scriitorul Victor Teleucă, Melodie naţională (Nicolae Sulac).

Premii şi distincţii: Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova (1974), Medalia „Excelenţa în muncă” (1977), Medalia „Veteran al muncii” (1988), Premiul Ministerului Culturii din RM (1990, 1994, 2005), Medalia „Meritul civic” (1996), Medalia „Mihai Eminescu” (2008), Ordinul „Gloria muncii” (2011) ş.a.

Referinţe bibliografice:

  1. Ion Daghi (16.08.1936, com. Olişcani, jud. Orhei). În: Chişinăul în pictură: cat.-bibiogr., Chişinău: S.n., 2012, pp. 40-41.
  2. PÂNTEA, Ina. Ion Daghi (1936). În: Calendar Naţional 2016, Chişinău, 2016, pp. 254-255.
Advertisements

One thought on “Artistul plastic Ion Daghi: 80 de ani de la naştere

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s