Igor Caras: un actor cu multiple talente

ANIVERSĂRI 2016

Astăzi se împlinesc 50 de ani din ziua nașterii actorului de teatru și film Igor Caras-Romanov.

ce-lume-minunata-346566l-1600x1200-n-4fdcd45f
În filmul “Ce lume minunată”

Igor Caras-Romanov s-a născut la 16 august 1966 în orașul Bălți. Este absolvent al Școlii-Studio „Nemirovici-Dancenko” de pe lângă Teatrul „MHAT – A.P. Cehov” din Moscova pe care a absolvit-o în 1992 împreună cu mai mulți colegi, astăzi cunoscuți actori din Republica Moldova: Angela Ciobanu, Ion Mocanu, Lilia Bejan, Anatol Durbală, Alexandru Leancă, Anișoara Bunescu ș.a. Face parte dintr-o generație de actori bine pregătiți profesional care au format „aripa tânără” a Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Igor Caras a avut în anii de constituire a imaginii Teatrului Național „Mihai Eminescu” un rol important. S-a impus ca un actor de forță chiar de la bun început, când proaspeții absolvenți veniți la Chișinău, au jucat cinci spectacole de licență: „Conu Leonida față cu reacțiunea”, „Moartea lui Tarelkin”, „Provinciala”, „Vioara lui Rotschild” ș.a.

Moartea lui Tarelkin (dreapta - Igor Caras)
Spectacolul “Moartea lui Tarelkin”

În „Vioara…” după A.P. Cehov (adaptarea scenică şi regia aparținându-i profesorului lor V. Bogomolov) Igor Caras îl juca pe Iacov Ivanov, zis Bronza, care meșterea sicrie și locuia într-un mic orășel provinical, unde din când în când se da câte-o petrecere la care cânta din vioară. Alături de el își ducea viața soția sa Marfa (Lilia Bejan), o ființă fără personalitate, pe care soțul ei n-a mângâiat-o niciodată în cei cincizeci de ani de conviețuire. Însă moartea ei l-a afectat mult. Vioara la care cânta cu atâta durere exprima sentimentele care-l zguduiau. Iacov în interpretarea lui Igor Caras a venit dintr-o lume demult dispărută. Nici nu a condamnat-o, nici nu a lăudat-o, ci doar a reînviat-o, imprimând rolului său o notă de neuitat. În acel an, 1992, când teatrele se aflau în derivă, acest grup de tineri absolvenți au reușit să aducă un val de prospețime și noutate artistică, iar „Vioara lui Rotschild”, în cadrul unei stagiuni destul de palide, a fost apreciată ca o reprezentație de zile mari.

Король Лир
În rolul Regelui Lear

A jucat mai multe roluri la Teatrul Național „M. Eminescu”, printre care menționez: Esenin („Când Isadora dansa” de M. Sherman), Padre („Cavalerul tristei figuri”, adaptare a romanului „Don Quijote”), Manaru (La „Grandiflora” de Gib.I. Mihăescu) ș.a. Apoi a plecat din teatru. A preferat să fie liber profesionist, dar de scenă nu s-a despărțit. A jucat formidabil în „Avant de mourir” de Val Butnaru (regia Anatol Durbală,). A colaborat cu regizorul Ilia Shats (monospectacolul „Contrabasul” de P. Suskind), l-a jucat pe Regele Lear la Teatrului Rus „A.P. Cehov” (regia Ilia Stats). În prezent este angajat la Teatrul de Revistă „Ginta Latină”.

Igor Caras-Romanov s-a lansat și ca actor de film. A jucat roluri în „Tenis cu moldovenii”, ”Funerali fericite”, „Nuntă în Basarabia”, „La limita de jos a cerului”, „Ce lume minunată” ș.a., jocul său fiind înalt apreciat.

Larisa UNGUREANU

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s