Cercetăm, valorificăm, promovăm patrimoniul cultural al Chișinăului: activitatea de cercetare 2015-2016

Astăzi, 18 octombrie 2016, Departamenul „Memoria Chişinăului” a participat la Laboratorul interactiv organizat la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, în cadrul căruia au fost prezentate totalurile activităţii noastre de cercetare bibliografică din ultimii doi ani.

unnamedDepartamenul „Memoria Chişinăului” în permanenţă cercetează, valorifică şi promovează patrimoniul cultural al capitalei.

Tema Chişinăului este prezentă în toată activitatea DMC, cercetarea bibliografică locală este un proces deosebit, interesant şi captivant pentru noi.

În cadrul Laboratorului interactiv a fost organizată o expoziție de variate produse de cercetare bibliografică a Departamentului:

  • biobibliografii (Constantin Tănase – Timpul l-a scos în cale, Iurie Colesnic – Cu drag de Basarabia, Serghei Pojar – Cronicarul vieții muzicale a Moldovei, Maestrul Vladimir Curbet şi Ansamblul „Joc”, Ion Diordiev – Un astru pe firmamentul umorului și satirei românești, Vasile Badiu: Școala unei surprinzătoare forțe spiritualea.) ;
  • monografii (Teatrul lui Dumitru Matcovschi şi „Chişinău teatral” [în curs de apariție] de Larisa Ungureanu, ambele cu o bibliografie selectivă);
  • cataloage (Iulian Filip „Între cărţile şi părţile sale”);
  • ghid-enciclopedic „Chişinăul – străzi, bulevarde, pieţe” (în proces de editare);
  • culegeri de articole (Carol Schmidt 170 ani de la naştere; Impresii despre Chişinău a oaspeţilor capitalei [în proces de elaborare]).
  • calendare (Chişinăul în date şi evenimente 2016)

Două lucrări au fost elaborate şi editate în colaborare cu alte instituţii:  Biobibliografia fizicianului Ion Holban (în colaborare cu Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale şi biobibliografia Antonie Plămădeală elaborată în colaborare cu Biblioteca Publică raională Hânceşti).

Două premiere în domeniul cercetării bibliografice – prima bibliografie consacrată ansamblului de dans în cazul nostru „Joc” şi o bibliografie, consacrată omului de ştiinţă, doctorul habilitat, fizicianului Ion Holban.

unnamed-1În cadrul expoziției a fost prezent și cel mai voluminos produs al nostru – Ghidul „Chişinău. Străzi, bulevarde, pieţe” (în proces de editare), care include informaţii despre circa 800 străzi ale oraşului.

Acest ghid ne-a sugerat ideia de a face în Săptămâna creativităţii o mică cercetare  –  „Strada Chişinăului pe harta lumii. Au fost identificate 50 de oraşe din 8 ţări, unde se află strada Chişinău.

O mică cercetare, necesară activității Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” şi filialelor acesteia este și Calendarul Chişinăul în date şi evenimente”, pe care îl elaborăm anual din 2010.

În afară de publicaţiile tipărite, menționate mai sus, noi cercetăm şi promovăm Chişinăul prin resurse electronice, actualizăm conținutul Blogului „Chisinău,  oraşul meu”, ce include 580 de articole postate în ultimii doi ani.

Total 2015-2016 Vizualizări – 119,844 Vizite – 61, 436 Postări – 580

La expoziție au fost prezentate și materiale, elaborate către Conferinţa ştiinţifică aniversară „Carol Schmidt: un primar al culturii, un primar european”, către 170 ani de la naştere: (pliante, programul), culegerea de articole „Carol Schmidt 170 de ani de la naştere” în care sunt incluse 81 de articole full-text apărute din 1991 până în prezent.

Expoziția a fost însoțită de imagini de la activităţi la care au participat colaboratorii DMC pe parcursul anului, atât în cadrul BM „B.P. Hasdeu” cât şi în republică (Soroca, Cricova, Crihana Veche) dar şi peste hotare (Lvov, Ucraina).

Taisia Foiu

manager Departamentului Memoria Chişinăului

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s