Ghid enciclopedic interactiv a străzilor din Chişinău: un proiect în elaborare

img_2484
Nacho Buxan

Astăzi, 3 noiembrie la Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu”, în cadrul Conferinței satelit „Mediul online – spațiu de dialog cu comunitatea”, organizat de Asociaţia Bibliotecarilor din RM, Taisia Foiu, sef Departamentul Memoria Chisinaului și Nacho Buxan, voluntar, au prezentat un proiect nou „Enciclopedia interactivă a bulevardelor, străzilor și piețelor, din Chisinau”, prin care este continuată activitatea de identificare, cercetare şi promovare a patrimoniului cultural al capitalei. Proiecte similare există în multe oraşe din lume. Harţile interactive ale oraşelor includ o hartă detaliată a tuturor străzilor, piețelor, parcurilor cu indicarea obiectivelor turistice, caselor de locuit, transportului etc., cu o informaţie succintă.

Ideia de a elabora acest ghid a venit din partea Primăriei Municipiului Chişinău, Direcţia de Administrare şi Sistematizare urbană. Această propunere nu ne-a luat prin surprindere, deoareace pe parcursul anilor s-au adunat diverse informaţii despre străzile Chişinăului, care ulterior au fost publicate pe blogul „Chişinău, oraşul meu”.

Ghiduri similare ale străzilor capitalei au fost deja editate în Chişinău în anii precedenți. În aceste ediţii au fost incluse numai străzile principale, cunoscute, cu o informaţie succintă.

Ghidul „Străzi, bulevarde, pieţe a Chişinăului” include toate, cele 793 de străzi, stradele, bulevarde, pieţe – mari, mici, centrale, cele de la marginea oraşului, cunoscute sau mai puţin cunoscute, care au fost stabilite din listă cu toate străzile orașului, care a furnizat Primaria Municipiului Chişinău, inclusiv şi deciziile Primăriei privind denumirea, redenumirea, reconfirmarea, restabilirea denumirii străzii, precum şi lista monumentelor şi plăcilor comemorative de pe stradă.

Ghidul encilopedic cuprinde informații succinte despre bulevardele, străzile şi piețele orașului aranjate în ordinea alfabetică a străzilor cu o structură identică, care include următoarele criterii:

  • Denumirea actuală a străzii
  • Decizia Primăriei municipiului Chişinău privind  denumirea străzii
  • Denumiri anterioare
  • Localizare: sectorul, cartierul/zona
  • Scurt istoric ori Originea denumirii
  • Monumente, plăci comemorative de pe stradă, cu indicarea anului amplasării/inaugurării, autorului monumentului și numărul imobilului.
  • Adrese utile: informație selectivă despre instituții publice, de importanță națională și locală
  • Transport: rutele de transport public urban (autobuz, troleibuz) ce trec direct pe această stradă sau pe străzile adiacente

În contunuare voluntarul AISEC Nacho Buxan (Spania) a prezentat sistemul informațional în elaborare, care reprezintă viitoarea versiunea electronică în formă de o bază de date a Ghidul enciclopedic „Străzi, bulevarde, pieţe a Chişinăului”.  Pînă în prezent a fost elaborată interfața pentru bibliotecarii, care vor introduce datele în bază. În următoarea perioadă el va lucra la interfața pentru utilizatori.

img_2492
Ludmila Pânzari, Nacho Buxan
img_2479-2
Taisia Foiu

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s