Emil Loteanu: „Vremea s-a copt și ora trage greu…”

ANIVERSĂRI – 2016

tataru_loteanuweb-crop
Emil Loteanu

La data de 6 noiembrie se împlinesc 80 de ani de la nașterea lui Emil Loteanu, regizor de film, scenarist, actor, poet, pedagog, personalitate artistică de talie mondială.

Emil Loteanu s-a născut la 6 noiembrie 1936 în satul Clocușna, județul Hotin, România, azi raionul Ocnița, Republica Moldova. În 1944, familia se refugiază dincolo de Prut. În 1952 viitorul regizor și om de cultură se repatriază, revine în satul natal, unde toată lumea îi zicea „conu` Emil”, apol vine la Chișinău, după care pleaca la Moscova la studii. A absolvit prestigiosul VGIK (Institutul Unional de Cinematografie) și s-a încadrat, din 1962 până în 1973, la studioul „Moldova-film”, „cel mai bun studiou din lume”, cum l-a calificat în 2002, când se împlineau 50 de ani de film național. Emil Loteanu a făcut parte din prima generație de regizori autohtoni care, prin filmele lor, au dus faima acestui studiou departe de hotarele țării. Talentatul și neobositul regizor, scenarist, poet și pedagog ar fi împlinit azi vârsta de 80 de ani. A decedat la 66 de ani în ziua de 18 aprilie 2006 (or. Moscova) în urma unei boli necruțătoare. Au rămas în urma sa filme neterminate, manuscrise nepublicate, dar, prin ceea ce a reușit să ducă la bun sfârșit, ne-a lăsat ca moștenire un bogat și variat tezaur cultural, alcătuit din cărți, filme, realizate atât la „Moldova-film”, cât și la „Mosfilm”, pe care generația tânără, dar și generațiile care vor veni va trebui să le cunoască. Amintim de cărțile de poezie: Zbucium, 1956, Versuri, 1970, Chemarea stelelor, 1962, Ritmuri, 1965, Mi-s arși ochii de frumusețea ta… ,2011(post-mortem), dar și de proză: Vioara albă, 1963, Bucolica, 1966, Lăutarii, 1972. O pagină, cea mai importantă a veiții sale de cereație, o constituie filmele artistice: Așteptați-ne în zori, 1963, Poienele roșii, 1966, Această clipă, 1968, Lăutarii, 1971, O șatră urcă la cer, 1976 („Mosfilm”), Gingașa și tandra mea fiară, 1979 („Mosfilm”), Anna Pavlova, 1983 („Mosfilm”) și filme documentare: Hora mare, 1959, Piatra, timpul, cântecul, 1961, Frescă în alb, 1967, Orașul meu alb, 1973 ș.a., dar și documentare dedicate lui Eugen Doga, Grigore Grigoriu, Svetlana Toma. Revenit din Moscova la Chișinău în 1985, este ales Președinte al Uniunii Cineaștilor, desfășoară o activitate intensă de renaștere a cinematografiei naționale, încurajează tinerele talente, fondând Asociația de Creație „Phoenix-M”, contribuie la înființarea primei publicații de film „Lanterna Magică”, este autorul emisiunii tv „Se caută o stea”, scrie scenarii pentru mai multe pelicule, realizeaza ultimul său film artistic „Găoacea”, 1993 (două episoade).

Emil Loteanu a fost unul din oamenii care s-au născut pentru a fi regizor. Un regizor adevărat nu ia nimic de-a gata, ci compune o realitate, pe care noi o acceptăm ca pe viața însăși. Așa sunt filmele maestrului Emil Loteanu care a creat pentru eternitate.

Larisa Ungureanu, doctor în studiul artelor

emil-loteanu-1936
Emil Loteanu
loteanu-poetul
Loteanu-poet
svetlana-toma-o-satra-urca-la-cer
Svetlana Toma. O şatra urcă la cer.
Advertisements

One thought on “Emil Loteanu: „Vremea s-a copt și ora trage greu…”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s