La mulți ani, Grigore Plămădeală!

grigore-plamadealaDepartamentul „Memoria Chișinăului” al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” transmite sincere felicitări, urări de sănătate și putere de a crea opere noi, pictorului Grigore Plămădeală, care astăzi, 18 noiembrie 2016, împlinește onorabila vârstă de 78 de ani.

Grigore Plămădeală – născut la 18 noiembrie în 1938 la Ialoveni, Lăpuşna este absolvent al Şcolii de Pictură „I. Repin” din Chişinău (în prezent Colegiul Republican de Arte „Al. Plămădeală”), custode la Fondul Artiştilor Plastici din Moldova, pictor la fabrica de covoare din Congaz, multe dintre covoarele realizate după proiectele lui Grigore Plămădeală au fost achiziţionate de Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.

Prima întâlnire a Departamentului „Memoria Chișinăului” cu graficianul Grigore Plămădeală a avut loc în anul 2011 în procesul selectării informațiilor pentru catalogul-bibliografie „Chișinăul în pictură” (ce include și o serie de lucrări pictate de G.Plămădeală: „Zorii Chișinăului” (drumul spre Chișinău din Aeroport), „Conacul Cogan”, „Primăvara în Valea Crucii”, „Chișinăul vechi” (strada Buna vestire), „Târgul Ilie din Chișinăul vechi”, „Iarna în Chișinău”, „Biserica Măzărache”, „Peisaj, râul Bîc” ș.a.). Până în prezent colaborăm cu pictorul Grigore Plămădeală și îi mulțumim pentru informațiile prețioase pe care ni le-a furnizat.

Iată o selectie de lucrări ce au drept subiect diverse locații din orașul Chișinău și împrejurimile sale:

Surse cu informații referitoare la Grigore Plămădeală

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s